Zece milioane de euro, pentru 1.200 de oameni

Mitul fondurilor europene care stau în conturile de la UE fără să fie absorbite a fost spulberat de o comună din Caraș-Severin. În decursul ultimilor ani, edilul-șef a reușit să aducă nici mai mult nici mai puțin de zece milioane de euro.

Comuna Ezeriș poate fi luată drept exemplu pentru locuitorii din Caraș-Severin. Cei 1.200 de locuitori au apă în sistem centralizat, canalizare și drumuri asfaltate. Mai mult decât atât, localitatea a devenit una atractivă și pentru reșițeni sau caransebeșeni, care au început să își cumpere case în comună, astfel că numărul mare al tranzacțiilor imobiliare se răsfrânge pozitiv și asupra bugetului local.

„În ultimii zece ani, am reușit să scriem proiecte și să aducem peste zece milioane de euro în comună. Acest lucru a fost posibil chiar și din opoziție. Asta nu înseamnă însă că a fost simplu. Am alocat timp scrierii proiectelor, întocmirii documentației și apoi am petrecut ore în șir pe holurile Agenției de Dezvoltare Regională Vest, ca să primim consultanță și să ne asigurăm că nu depunem în zadar proiectele pentru finanțare. Funcția de primar este o adevărată meserie și trebuie să o tratezi ca atare”, a declarat primarul comunei Ezeriș, Ioan Rusu.

Model urmat și de localnici
Pentru că au văzut că proiectele pot fi câștigate de Primărie, nici localnicii nu au mai stat pe gânduri. În momentul de față, șase localnici doresc să pună bazele unor pensiuni, pentru că localitatea este foarte des solicitată pentru obiectivele sale istorice și naturale, de interes național.