Zece intervenții chirurgicale la spitalul din Moldova Nouă pe timpul stării de urgență: „Nu puteau fi amânate”

Pentru a evita aglomerarea, dar mai ales răspândirea temutului virus din China, medicii din cadrul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă au preluat, în aproape două luni de stare de urgență pe teritoriul României, doar pacienți cu afecțiuni care nu suportau amânare. Astfel, din data de 16 martie până în prezent, în cadrul unității medicale de la Dunăre a fost efectuat un număr de zece intervenții chirurgicale, majoritatea: abcese și gangrene.

„În perioada stării de urgență s-au făcut aproximativ zece intervenții chirurgicale. Toate au fost urgențe care nu puteau fi amânate. Ne referim aici la abcese și gangrene, mai ales gangrenele diabetice, unde, dacă nu se intervenea, acest lucru putea pune în pericol sănătatea oamenilor. De aceea intervențiile sunt de strictă necesitate, iar în mare parte pacienții au fost externați”, a explicat dr. Christian Ruhmann, medic specialist chirurg, coordonator al secției de Chirurgie a Spitalului Orășenesc Moldova Nouă.

Doctorul Ruhman a vorbit și despre zilele pe care au fost nevoite să le petreacă în spital persoanele după intervenția chirurgicală, precum și despre măsurile de igienă luate în calcul pentru a preveni orice risc cu privire la sănătatea acestora:„Perioada de spitalizare a fost cea mai scurtă posibilă în măsura în care pacienții aveau oportunitatea de a se pansa la domiciliu sau să vină la pansament. În principiu, ei au petrecut în spital undeva între trei-cinci zile, atunci când vorbim de intervențiile tip gangrenă, și două zile, în cazul intervențiilor de abcese. În ceea ce privește măsurile de igienă, acestea se iau zilnic, în special pe secție. Se face curat, se pune lampa cu ultraviolete etc. Pacienții au fost plasați în saloane separate tocmai pentru a evita contaminarea, aparținătorii acestora neavând dreptul să vină pe secție. Astfel am eliminat toate sursele care puteau să producă o contaminare sau să producă o problemă”.

Specialistul în chirurgie spune că în tot acest timp, pentru a evita ca situația să capete o altă turnură, a fost nevoit să refuze pacienții în cazul cărora nu trebuia intervenit de urgență, numărul acestora fiind de peste 30. Mai mult decât atât, chirurgul speră ca după încetarea stării de urgență pe teritoriul țării, toți cei care se prezintă cu hernii sau cu diverse patologii să poată fi ajutați:

„Chiar astăzi am refuzat două intervenții care puteau fi amânate. Numărul acestora trece de 30. Este vorba de hernii, hernii dureroase sau diverse patologii. Sperăm ca după încetarea stării de urgență, în funcție de programări, să putem să intervenim și să-i ajutăm pe pacienți”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/