Zece ani, trei principii și cinci priorități pentru capitala Banatului! Dominic Samuel Fritz: „Vom pune Timișoara pe harta Europei”

Trei principii și cinci priorități stau la baza viziunii pe care Dominic Samuel Fritz, candidatul USR la Primăria Timișoara, a prezentat-o marți seara, în cadrul unui eveniment organizat în Iulius Town

Candidează la alegerile locale din acest an, dar planurile sunt pe termen lung. În următorii zece ani Timișoara s-ar schimba radical dacă viziunea lui Dominic Samuel Fritz ar fi plasată de pe hârtie în practică. Cu sala arhiplină în față, candidatul USR la Primăria Timișoara a vorbit despre trei principii care să ghideze viitoarea administrație locală.

„Timișoara este un oraș al cartierelor. Am fost în Ronaț, în Plopi, în Traian, în Dacia. Acolo e Timișoara și acest principiu trebuie să intre în ADN-ul administrației. Dezvoltarea Timișoarei poate avea loc doar pe baza unor cartiere puternice. Eu îmi doresc nu doar să avem un city manager bine plătit, ci manageri de cartiere în cadrul primăriei care să fie responsabili doar cu problemele din cartier și care să țină legătura cu câte un cartier în parte”, a spus Dominic Samuel Fritz.

Cel de-al doilea se referă la Timișoara – oraș metropolitan care nu se termină la limitele unității administrativ-teritoriale. O realitate care, spune Fritz, are nevoie urgent de o dezvoltare mai ales în ceea ce privește mijloacele de transport în comun. Timișoara – oraș european – este ultimul principiu despre care Dominic Samuel Fritz spune că trebuie să nască o strategie sănătoasă prin care să crească numărul proiectelor pe fonduri europene.

„Oraș european pentru mine înseamnă să fim mai ambițioși în atragerea fondurilor europene. Eu ca german sunt mai reticent în a promite lucruri, dar dacă ar trebui să aleg o singură promisiune cu care să mă simt confortabil este aceea că vom dubla suma fondurilor europene atrase pentru Timișoara. (…) Vom opri amatorismul iresponsabil cu care s-a lucrat. Vom avea specialiști care nu vor face nimic toată ziua decât să scrie proiecte. Vom pune Timișoara pe harta Europei și voi fi un primar european pentru un oraș european”, a mai spus candidatul USR.

Cinci priorități pentru Timișoara

Următorii 10 ani vor fi învăluiți de o reformă profundă, bazată, în primul rând, pe transparență. Deschiderea și digitalizarea administrației locale sunt armele cu care vor fi eliminate mușamalizarea, nepotismul, corupția și cu care va fi ucisă „caracatița birocrației”.  

Prioritatea cu numărul doi – „Afirmăm tradiția timișoreană de inovare și creativitate” urmărește ca orașul de pe Bega să devină cel mai important centru universitar din România după București, să bată Clujul în competiția pentru start-upuri tehnologice și să dezvolte un sector cultural bazat pe susținerea creativității „pe bune” și punerea în valoare a patrimoniului arhitectural astfel încât „Timișoara istorică să strălucească din nou”.

„Sunt trei parteneri alături de care Timișoara trebuie să își definească acest profil de oraș al inovației. În primul rând universitățile. Ele pot atrage studenți, start-upuri și pentru asta este nevoie de un consorțiu. Cele patru universități nu trebuie să concureze ele între ele, ci să concureze cu alte universități din țară. (…) Al doilea partener este mediul economic privat. Vrem ca Timișoara anului 2030 să fie capitala mediului tehnologic. Al treilea partener este sectorul cultural. Timișoara fără cultură nu ar fi nimic. (…) Și un ultim punct, patrimoniul arhitectural”, a mai spus Fritz.

În plan se află și dezvoltarea unor proiecte care să asigure un sistem modern de mobilitate urbană. Candidatul USR a criticat proiectele de lărgire a benzilor despre care spune că nu vor scădea, ci vor înmulți numărul de mașini. Dominic Samuel Fritz militează pentru mersul cu bicicleta, pe jos sau cu mijloace de transport în comun, iar pentru asta este nevoie de investiții.

„O adevărată rețea de piste de biciclete nu sunt mofturi ale unor hipsteri, ci fac parte din infrastructura unui oraș. O dungă pe un trotuar, domnule primar, nu este o pistă de biciclete. Finalizarea centurilor este prioritatea zero, realizarea parcărilor supra și subterane se pot face și prin parteneriat public-privat. Nu mi-am închipuit că cineva care în 2012 a promis cinci parcări, după două mandate să realizeze zero, nul, nada, să vină și să ceară votul cetățenilor pe aceleași promisiuni fără să roșească”, a mai punctat Fritz.

De asemenea, nu au fost lăsate la o parte ambițiile legate de Timișoara-oraș verde. Se dorește transformarea râului Bega într-un coridor cu zone de promenadă, dar și candidatura orașului în 2030 la titlul de capitala verde a Europei. Ultimul pilon pe care se clădește viziunea lui Dominic Samuel Fritz este construirea unui oraș pentru copii și seniori – capitol în care intră trei pârghii – educație, sănătate și spații de recreere.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/