Vreți să mergeți la cules de fructe în Spania? Veți munci pentru 6 euro pe oră, dar veți primi 4 euro!

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin anunţă că, prin intermediul Rețelei EURES, sunt oferite în Spania 150 de locuri de muncă în agricultură. Deşi plata oficială este de circa 6 euro pe oră, dacă alegeţi să luaţi drumul Spaniei nu veţi primi decât 4-4,50 euro pe ora de muncă!

Muncitorii vor lucra în câmp la culesul fructelor şi curăţarea pomilor sau în fabrică, la aranjarea fructelor în lăzi şi caserole. Sunt oferite 100 de job-uri pentru munca în câmp şi pentru ambalat în depozit şi 50 de posturi doar pentru munca în câmp, din care: un şofer de autobuz pentru transportul muncitorilor la locul de muncă (categoria D şi atestat), doi şoferi de camion pentru transportul fructelor din câmp la depozit (categoria C + E şi atestat) și doi tractorişti. Durata contractului este aprilie – septembrie 2018, cu posibilitate de prelungire până în luna noiembrie.

„Nu se solicită cunoaşterea vreunei limbi străine, iar salariul oferit este de  6,25 euro brut/oră pentru lucrul în camp şi 5,96 euro brut/oră pentru lucrul în fabrică. Transportul dus-întors în Spania se plăteşte de către muncitori. Pentru locuinţă (utilităţi) şi alte cheltuieli se reține 10% din salariu în primul an şi 5% din salariu în al doilea an. Locuinţele au zona comună de spălătorie şi bucătării. Familiile vor locui în camere separate. Se primeşte set complet de lenjerie de pat şi echipament de protecţie individual (în cazul pierderii acestuia, se plăteşte). Contractul de muncă se semnează în Spania (după înscrierea în sistemul de securitate socială-obţinere NIE)“, precizează reprezentanţii AJOFM.

Dacă vreţi să ştiţi cu câţi bani rămâne în mână un astfel de muncitor, din cei 5,96 sau 6,25 euro leafă brută orară, să vă spunem cum e cu impozitele în Spania. Pentru venituri sub un anumit plafon anual, care oricum depăşeşte câştigurile ce pot fi obţinute în 6-7 luni de astfel de muncă, impozitul este de 19%. Cu alte cuvinte, plata orară netă va fi 4,83 sau 5,06 euro. Din aceşti bani, se vor reţine cele 10 procente pentru cazare, deci mai rămân 4,35, respectiv 4,55 euro net pe ora lucrată. Socotiţi cât vă costă drumul dus-întors şi mâncarea în Spania, iar apoi gândiţi-vă bine dacă merită să faceţi acest efort.

Persoanele cu domiciliul în județul Caraş-Severin, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraş-Severin, care poate fi contactat la sediul AJOFM din Reșița, str. Traian Lalescu nr. 17 sau la telefon 0255/212160, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru munca în străinătate. Sunt necesare următoarele documente: cererea tip (se completează la sediul Agenției), copie act identitate, CV, adeverinţă medicală „Apt pentru muncă”. Pentru ocuparea acestor posturi se va organiza o selecţie. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 31.03.2018.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/