„Vrem taximetrie, nu piraterie!” Taximetriștii timișoreni au ieșit să protesteze în fața primăriei împotriva celor de la Uber și a serviciilor rent-a-car cu șofer

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Taximetriștii din Timișoara sunt din nou nemulțumiți și au declanșat miercuri dimineața un protest în fața primăriei. Cei de la Asociația Banat Taxi spun că sunt nemulțumiți deoarece sunt supuși unor abuzuri și, de asemenea, spun că serviciile precum Uber sau companiile care oferă rent-a-car cu șofer reprezintă concurență neloială, fără a avea autorizații de transport de persoane.

Protestatarii nu au vrut să dea numele companiilor împotriva cărora își strigă nemulțumirile, dar vizați sunt în primul rând cei de la Uber. Taximetriștii spun că ar trebui să se aplice și în Timișoara decizia Curții Europene de Justiție, cum că serviciul nu este o simplă aplicație pentru telefoanele mobile, ci un serviciu de transport de persoane și implicit ar trebui să respecte legislația în vigoare pentru această activitate. Cei nemulțumiți se bazează și pe faptul că în Cluj, primul oraș unde a apărut Uber în România, serviciul a fost momentan interzis printr-o decizie a instanței, care nu este definitivă, în baza argumentului că sunt o concurență neloială, deoarece transportă persoane fără a avea autorizații în acest sens.

Astăzi am venit să ne susținem cauza, adică aplicarea legii în mod egal pentru toți transportatorii. Nu vrem o dublă legiferare, adică o lege pentru băieții deștepți, băieții privilegiați, care dau șpăgi, care au cunoștințe, și o lege pentru cetățenii onești, care plătesc taxe, se supun legilor, respectă legea. Curtea Europeană a stabilit clar că aplicații informatice-transportatorii ilegali, nu sunt aplicații informatice, ci sunt transportatori. Deci, pe cale de consecință, trebuie să se supună legii transporturilor în țările în care operează. Există o lege foarte clară, foarte bine reglementată, numai că băieții deștepți înțeleg că ei nu trebuie să o respecte. În 20 decembrie ni s-a promis de către Guvernul României că se va scoate sintagma în mod repetat. Cei care sunt prinși că fac transport ilegal să fie sancționați. Colegii mei au vorbit cu cei de la Poliție, să-i întrebe de ce nu aplică legea pentru ilegaliști. Li s-a spus că ordinele vin de sus. Acest lucru ne-a pus pe gânduri. Am convenit împreună să ieșim, să ne facem auziți”, a declarat Adrian Jugănaru, purtător de cuvânt al Asociației Banat Taxi.

Reprezentantul protestatarilor a punctat că a dus o listă cu 248 de transportatori ilegali Poliției, solicitând ca acești să fie verificați. „Am cerut să-i verifice. Nu le-am cerut să le taie capul, dar măcar un avertisment. Iar a doua oară, dacă fac transport de persoane contra cost, să suporte rigorile legii. Noi ne-am făcut aplicații informatice, ne-am schimbat mașinile. Această concurență neloială este menită de a ne discrimina, de a ne produce pagube și de a ne pune într-o lumină proastă”, a povestit Adrisn Jugănaru.

Taximetriștii sugerează că au început să fie supuși unor controale abuzive din cauza revendicărilor

STPT job 1000x200

Cei de la Asociația Banat Taxi spun că Poliția i-a controlat însă la sânge pe ei, inclusiv în mod abuziv, ridicându-i din stații în timpul programului de muncă. „În momentul în care am cerut verificări, cei de la Poliție ne-au dus în parcări să ne supra-verifice ITP-urile. În decembrie am avut trei controale, Poliție cu RAR, ne-au luat din stații să ne supraverifice ITP-urile. I-am zis: «„Domnule chestor-șef, dar Loganurile Poliției cu ce sunt mai presus sau mai sfințite decât ale noastre? Ambulanțele cu 1 milion de km ale spitalelor cu ce sunt mai presus decât ale noastre? Așa faceți și cu domnii neurochirurgi, îi luați din operație, haideți să vă supraverificăm ITP-urile? Adică nu avem încredere în instituțiile statului care fac ITP-urile. Mergeți acolo dacă aveți o problemă, dar nu mă luați din timpul serviciului». Nu ne este frică de concurență, noi cerem să fim egali în fața legii”, a spus Jugănaru.

Nemulțumiri și față de companiile cu rent-a-car cu șofer

Reprezentantul protestatarilor spune și că firmele de taximetrie sunt discriminate la Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, unde unii pasageri merg și cu companii de rent-a-car cu șofer, care au acest serviciu în pachetele de oferte, special pentru destinația aeroportului din Ghiroda. „O doamnă europarlamentar de Timiș, luni dimineața a fost la Aeroportul «Traian Vuia» Timișoara unde se fac alte abuzuri. Acolo a fost luată de stewarzi, pentru că taxiurile nu au voie în fața aeroportului, doar firmele clientelare. Și doamna s-a înfuriat foarte tare, cum e posibil. Nu suntem o țară bananieră, unde instituțiile statului sunt transformate în moșii personale”, a mai povestit Adrian Jugănaru, cu referire la Maria Grapini.

Joi, taximetriștii vor protesta în fața Prefecturii Timiș, iar dacă nici atunci primarul nu le va asculta of-urile, vor reveni și vineri în fața sediului Primăriei.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/