Vrei să ne întâlnim sâmbătă-seara la mastaba din Govândari?

Mastaba lui Nicolae Comănescu din Piața Tricolorului e pe cale să cadă la datorie. Pentru ignoranți, mastaba e un fel de cazemată, iar la Reșița, aceasta e construită din saci umpluți cu nisip așezați în împrejurul obeliscului de inox al maestrului Lucaci. Din perspectiva artelor vizuale se numește „împachetare”. Ceva în genul Techirghiolului, numai că în locul nămolului artistul a ales nisip. Din punct de vedere al mesajului, vorbim de protejarea monumentelor de furia războiului. A războiului din Ucraina.

Sigur, ca să vorbim de mastaba din Govândari, unde mai nou îndrăgostiții își dau întâlnire, trebuie să fii cunoscător de artă. Dacă știi doar să mâzgălești, crezând că desenezi, atunci stai în banca ta. Nu-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala. Că asta e creație sau mai precis, e „instalație-site”, ce n-a văzut Parisul. Și asta nu pentru că nu s-ar fi găsit un artist vizionar căruia să-i treacă prin cap o trăsnaie de genul ăsta, ci pentru că la Paris nimeni nu ți-ar da o autorizație pentru așa ceva.

După două luni și jumătate de rezistență, „opera de artă temporară” a maestrului Comănescu e pe cale să se prăbușească. Să se ducă-n cap. La propriu, ciuruită de nu se știe cine. În niciun caz de torpilele lui Putin trase de pe mare. Și nici de dronele anonime care survolează din când în când cerul luminos al patriei. Sacii de iută au cedat și nisipul curge ca într-o clepsidră, împrăștiat peste tot. Logic ar fi ca maestrul să-și cheme prietenii din București, voluntarii și pe toți cei care l-au susținut moral să despacheteze lucrarea maestrului Lucaci. Să ia sacii pe mână, unul câte unul, să-i numere, ca nu cumva să lipsească vreunul. Și dacă lipsește, să i se impute celui care a semnat procesul verbal de predare-primire.

Dacă maestrul e cumva ocupat cu creația altor opere de artă temporare, atunci să pună mâna cei care au venit cu ideea. „Dorinel. Dorinel Hotnogu, mă auzi, prietene? Parcă a ta a fost ideea și parcă tu ți-ai însușit laudele din presa centrală. Așa e? Dacă da, atunci fă bine și pune umărul, cară sacii, adu mături, lopeți și demolează mastaba. Ce stai și te uiți? Să nu-mi spui că aștepți hotărâre de Consiliu Local, că nu te cred. Iar data viitoare, fă bine și deschide ochii cum trebuie. Dacă îți mai trebuie ceva asemănător, du-te pe drumul spre Carașova și faceți câte mastabe vreți voi!”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/