„Vouchere de lumină” pentru racordarea gospodăriilor fără curent la o sursă de energie electrică?

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Un număr de 26 de parlamentari USR au înregistrat în Senat un proiect privind acordarea gratuită de bonuri valorice în valoare de 7.000 de lei, denumite „vouchere de lumină”, pentru racordarea gospodăriilor fără curent la o sursă de energie electrică, informează Mediafax.

Propunerea legislativă se adresează exclusiv gospodăriilor care nu beneficiază de energie electrică. În Caraș-Severin există destule gospodării care nu beneficiază de curent electric și cătune, de exemplu Ineleț, comuna Cornereva. De altfel, majoritatea celor care nu au curent electric locuiesc în zone rurale izolate. Cele mai multe sate total neelectrificate se găsesc în județe precum Harghita, Caraș-Severin și Alba, fiind urmate de Vaslui, Botoșani, Brașov și Sibiu.

Voucherele de lumină vor putea fi utilizate pentru achiziționarea următoarelor soluții tehnice: panouri fotovoltaice și accesorii (acumulatori, regulator solar, invertor); echipamente pentru producere energiei hidroelectrice; mori de vânt; conectarea la rețeaua electrică de distribuție publică, precum pentru alte surse de energie regenerabilă disponibile.

Potrivit legii, bonurile valorice pentru racordarea la o sursă de energie electrică nu sunt incluse în veniturile de natură salarială, nu sunt impozabile și nu se iau în calcul la stabilirea unor obligații legale de întreținere și nici la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială sau alte prestații sociale.


STPT job 1000x200

Propunerea legislativă prevede acordarea gratuită, de la stat, a unui singur „voucher de lumină” în valoare de 7.000 de lei, care poate fi folosit pentru a acoperi costurile echipamentelor și costurile auxiliare de transport şi instalare, în vederea racordării unei gospodării la o sursă de energie electrică.

Voucherele de lumină au perioada de valabilitate de 24 de luni de la data emiterii. În cazul în care soluția tehnică aleasă are un cost total mai mic decât valoarea voucherului, diferența în bani nu se restituie beneficiarului. În cazul în care costul soluției tehnice este mai mare decât valoarea voucherului, beneficiarul va suporta diferența de bani.

Voucherul de lumină este nominal și se acordă unui singur membru al gospodăriei, pentru conectarea la energie electrică a gospodăriei din care face parte, se mai arată pe Mediafax.

Sursă foto: http://bransamenteelectrice.info

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/