Vot esențial pentru români, la 35 de ani de la Revoluție. Despre adevăr, confuzie și sens

buletin de vot, urna, alegeri (1)

Într-un interviu acordat Express de Banat, președintele Societății Timișoara vorbește despre contextul în care se desfășoară alegerile prezidențiale duminică, dar și despre resursele care ar trebui să îi motiveze pe români să meargă la vot. 

Suntem în fața a trei duminici consecutive de alegeri – primul tur al alegerilor prezidențiale, scrutinul pentru Parlamentul României, respectiv turul al doilea al prezidențialelor. 2024 electoral coincide cu 35 de ani de la Revoluția Română din 1989 care a pornit de la Timișoara.

L-am întrebat pe Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, care este cuvântul care caracterizează societatea românească, în fața alegerilor, la 35 de ani de la Revoluție. „Confuzie e cel mai bun cuvânt.”, a răspuns Mihalcea.

florian mihalcea presedintele societatii timisoara

Apoi a explicat: „Nu mai există repere clare pe care să le îmbrățișezi. Sunt din nou alegeri în care încerci să votezi cu cineva pentru a nu ajunge altcineva în acea poziție. Nu ai, din punct de vedere ideologic, lucrurile trasate bine. Oamenii cred că sunt cel mai confuzați din ultimii 35 de ani pentru că înainte lucrurile erau mult mai limpezi, în alb și negru, acum e complicat să hotărăști cu cine votezi de vreme ce nu ai un candidat care să te entuziasmeze și pentru care să te duci sigur la vot.”

Votul reprezintă totuși o responsabilitate, a continuat Florian Mihalcea: „Trebuie să te duci la vot pentru că procesul democratic necesită lucrul acesta și pentru că e nevoie de votul nostru, al tuturor, ca de obicei.” 

De la confuzie la lipsă de sens

Președintele Societății Timișoara a explicat și care sunt, în opinia sa, cauzele confuziei care există la nivelul societății românești.

„În absența unei decizii finale a unei instanțe cu privire la ce s-a întâmplat la Revoluție, adevărul despre care tot vorbim de 35 de ani rămâne la discreția celor care încearcă să creeze istoria prin cărți, comunicate, tot felul de lucruri prin care încearcă să dea un anume sens a ceea ce s-a întâmplat în 1989. Era neapărată nevoie să avem în 35 de ani toate procesele Revoluției închise pentru ca istoria să se scrie pe baza acestor sentințe a unor instanțe și să avem o anume istorie. Ni s-a spus de multe ori să facem ceva pentru ca în manualele de istorie să scrie mai mult despre ce s-a întâmplat în 1989 or adevărul… care adevăr? Al nostru, al celor care scriu, adevărul istoricului care scrie acel manual… pentru că lucrurile nu s-au limpezit încă.”, a declarat Florian Mihalcea.

În România post comunistă au domnit patru președinți: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Duminică, în 24 noiembrie (primul tur) și, cel mai probabil, și în 8 decembrie (al doilea tur al scrutinului), românii, 18.008.480, sunt chemați să voteze al 5-lea șef de stat de după 1989. La urne sunt așteptați 18.008.480 de cetățeni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/