Vor să stingă lumina. Contre între aleșii județeni cu privire la finanțarea evenimentului de deschidere a TM2023

lights 1088141 1280

Festivalul pe care CJ Timiș vrea să îl organizeze, prin Muzeul Banatului, în noaptea dintre ani cu scopul de a marca deschiderea anului titlului Capitalei Europene a Culturii a încins spiritele între consilierii județeni. Un ales local s-a arătat revoltat de faptul că evenimentul ar putea avea un consum prea mare de energie electrică. 

Contrele între consilierii județeni au apărut în cadrul ședinței comisiilor reunite, ședință care a precedat plenul ordinar în care aleșii au aprobat rectificarea bugetului local. Executivul a propus transferul a 2,5 milioane de lei de la Muzeul Satului la Muzeul Banatului, cu scopul precis: finanțarea suplimentară a două festivaluri – al Luminilor, respectiv Jazz X – în anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Festivalul Luminilor este evenimentul care va marca deschiderea anului titlului și va organizat la trecerea între ani.

„În condițiile în care toată Europa face economii la curent, reduce iluminatul public, noi facem Festivalul Luminilor. (…) Cât va costa curentul la momentul la care vom face festivalul? (…) Va fi cu un consum foarte mare de curent care va fi la prețul de 4 lei kilowatul.”, a declarat consilierul județean PSD Ioan Sorincău.

Vicepreședintele PNL al CJT l-a întrebat dacă propune să sisteze evenimentul.

„Ce propuneți? Să ne retragem din a sprijini proiectul Capitală Culturală Europeană ca să facem economii la curent? Nu mai putem să modificăm în acest moment.”, a spus Alexandru Proteasa.

Directorul Muzeului Banatului, organizatorul festivalului, a explicat faptul că evenimentul este asumat de Consiliul Județean Timiș în programul cultural pentru anul 2023. În plus, nu presupune un consum exagerat de curent.

„Acest festival al Luminilor este denumirea evenimentului, nu se va consuma în exces lumină, va fi de fapt evenimentul care marchează deschiderea evenimentului TM2023. Vă asigură că nu ne batem joc de banii publici și că va fi un eveniment deosebit. Este păcat să renunțăm la acest proiect, este un proiect frumos. L-am gândit cu toate muzeele, mai ales că la Muzeul Satului nu mai avem director. (…) Legat de Jazz X, am cerut o sumă pentru că dacă nu vom plăti un avans pentru a bloca anumiți artiști, aceștia nu vor mai veni.”, a spus Claudiu Ilaș.

Cei 2,5 milioane alocați Muzeului Banatului au fost retrași de la Muzeul Satului. Acolo, au explicat autoritățile județene, nu s-au realizat toate investițiile estimate la începutul anului. Tot în cadrul rectificării bugetare, CJT a alocat suplimentar aproximativ 4 milioane de lei pentru Bastionul Maria Theresia. Și acesta ar urma să găzduiască evenimente culturale în 2023. Într-un final, consilierii județeni au acceptat prin vot propunerea Executivului CJT cu privire la proiectul de rectificare bugetară.