După ce a adus venituri consistente la bugetul local, cel mai important angajator din Clisura Dunării pare a fi un pol de atracție pentru sârbii de peste granițele țării. Asta, întrucât criza locurilor de muncă este acută și dincolo de fluviu.
Extinderea continuă a investiției de la Delphi Moldova Nouă a trezit și interesul administrației locale din Veliko Gradiște, primarul localității fiind convins de faptul că distanța mică ce desparte cele două localități nu poate fi o piedică. Asta mai ales în contextul în care drumul care leagă orașul de Valea Almăjului nu este tocmai strălucit.
Până ca autoritățile să îl reabiliteze însă, edilul-șef Matei Lupu este de părere că o potențială colaborare cu vecinii sârbi nu ar fi tocmai rea. De altfel, deja s-au purtat discuții în acest sens. ,,Sârbii de-abia aşteaptă! Am fost contactat de cei de acolo că primarul vrea să ne întâlnim. M-a invitat la Gradişte, să vedem care sunt posibilităţile legale de a aduce oameni din Serbia să lucreze. Pot lucra şi la noi, şi la Oţelu Roșu, și în mai multe zone ale judeţului! Am putea dezvolta inclusiv satele aparţinătoare de Moldova Nouă”, a declarat primarul Matei Lupu.
Acesta apreciază, totuși, că soluția adecvată pentru județ ar fi reabilitarea drumului care leagă Moldova Nouă de Valea Almăjului, și nu aducerea de forță de muncă din străinătate, întrucât Caraș-Severin nu se confruntă cu o criză atât de acută de potențiali angajați.
Investiții de milioane
Delphi de la Moldova Nouă fabrică sisteme de distribuție electrice și electronice pentru producători de mașini din Europa. Numărul angajaților crește fulgerător, urmând ca, potrivit estimărilor locale, să ajungă la 2.000. Și construcțiile sunt în plină expansiune. După ce societatea a achitat taxele care trebuia plătite la bugetul local, în această primăvară muncitorii s-au apucat de treabă, curtea societății comerciale transformându-se într-un real șantier.
Veștile sunt catalogate ca fiind extrem de bune pentru toată zona, care va beneficia de locuri de muncă, de salarii decente și încasări consistente la buget, provenite din impozitele pe venituri, dar nu numai.