„Vom ajunge în cinci sau 10 ani să nu mai avem medici de familie dacă continuăm în acest sistem”

medicina de familie in caras-severin

Peste 500 de localități din România nu au medic de familie, iar cele mai multe cadre medicale rămase în zona rurală au peste 64 de ani, vârstă apropiată de pensionare.

În acest ritm, țara noastră s-ar putea confrunta cu un scenariu sumbru în care, din cauza deficitului de personal, să dispară cabinetele din tot mai multe localități. Iar asta pentru că rezidenții fug de medicina de familie din cauza problemelor de ordin organizatoric.

„Avem o populație îmbătrânită și la nivel național, dar avem și în sistemul de medicină primară foarte mulți medici care au vârsta de peste 55 de ani. Care se apropie de pensionare. Vom ajunge în cinci sau 10 ani să nu mai avem medici de familie dacă continuăm în acest sistem pentru că tinerii care vin după noi, rezidenții, fug de această specialitate pentru că știu că sunt foarte multe probleme. Noi trebuie să redevenim o specialitate atractivă, o specialitate în care medicul vine în contact direct cu pacientul și luptă pentru starea lui de sănătate. Eu cred că este una dintre cele mai frumoase profesii și încet, încet sunt convins că dacă se vor face anumite reforme de urgență pe medicină primară vor veni și rezidenții”, a spus medicul Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

În plus, tinerii nu sunt atrași de zona rurală, iar mulți dintre ei aleg centrele universitare.

„Dacă mergi în cabinetele de medicina familie vezi că omul are 80 de consultații pe zi și e plătit pentru 20 de consultații. În vreme ce aceste spitale mamut sunt goale. Eu cred că trebuie redimensionat sistemul”, a mai spus Mihai Iacob.

În România, aproximativ 2.5% din populație nu are medic de familie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/