Voluntarii naționali și internaționali Nevo Parudimos își serbează astăzi ziua prin activități în folosul comunității locale

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat, în 1985, ziua de 5 decembrie ca Zi Internaţională a Voluntarilor în slujba dezvoltării sociale şi economice, sărbătorită de atunci în întreaga lume.

De asemenea, anul 2001 a fost proclamat de Adunarea Generală a ONU drept Anul Internațional al Voluntarilor, cu scopul de a promova recunoașterea eforturilor și a muncii depuse, facilitând crearea unei rețele de comunicare și promovare a beneficiilor care decurg din activitățile de voluntariat.

În România, voluntariatul a devenit cunoscut în anul 1990, când mai multe organizații internaționale de voluntariat au venit în țară, iar altele au înființat filiale, aducând cu ele experiența în lucrul cu voluntarii și coordonarea lor. În aceeași perioadă, ONG-urile românești au început să implice voluntari locali în activitățile lor, iar în 1997 au apărut și primele centre de voluntariat.
Asociația Nevo Parudimos, încă de la înființare, începând cu anul 2008, a derulat activități bazate pe voluntariat, la nivel local, regional și internațional, care au avut ca și beneficiari direcți tinerii, aceștia fiind principalii agenți ai schimbării. Prin intermediul European Volunteering Service, Nevo Parudimos a găzduit constant voluntari din toate colțurile Europei care au adus o schimbare prin activitățile lor în comunitățile din Caraș-Severin.

În prezent, Asociația Nevo Parudimos găzduiește peste 20 de voluntari internaționali din Italia, Macedonia, Spania, Portugalia, Croația, Turcia, Belgia, Polonia, Franța, Grecia și România care desfășoară zilnic activități în folosul comunităților dezavantajate, și nu numai, din Reșița și județul Caraș-Severin.

Printre acestea amintim: activități în centre de zi, activități cu copiii din școli speciale și centre de plasament, activități educative în grădinițe și școli din Reșița, activități în centrele de bătrâni din Reșița, precum și activități periodice la nivel local de promovare a incluziunii sociale.

Ziua Internaţională a Voluntarilor oferă, atât voluntarilor, cât şi organizaţiilor, ocazia de celebra munca în folosul celorlalţi, de a împărtăşi valorile voluntariatului şi de a le promova în cadrul comunităţilor, a organizaţiilor neguvernamentale, a agenţiilor ONU, a autorităţilor guvernamentale sau a sectorului privat. În această zi sunt onoraţi toţi cei care s-au implicat în acţiuni voluntare în comunitate, la nivel naţional sau global, şi au adus schimbări pentru o mai bună guvernare, pentru coeziunea socială şi dezvoltare.

Voluntarii Nevo Parudimos își serbează și ei astăzi ziua, cum altfel, decât prin activități educative și interactive cu tinerii și copiii din școlile, grădinițele, centrele de zi și școlile speciale din Reșița.

Dacă vrei să-ți dedici și tu timpul în folosul comunității, ca și voluntar, nu ezita să ne contactezi pe nevoparudimos@yahoo.com, sau ne poți face o vizită la adresa: Piața Traian Vuia, Nr 1-4, Corpul E, Reșița, Caraș-Severin (în curtea Universității „Eftimie Murgu”).

Voluntarii implicați în activități, fac parte din proiectele Nevo Parudimos: „V for Volunteering” (VFV), “Volunteering and Education for Civic Involvement” (VEFCI) și “Volunteering for a smile” (VFS) finanțate de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, Mobilități pentru Tineret, Serviciul European de Voluntariat (SEV).