Voluntari reșițeni, pregătiți bagajele! E timpul plecării în Bulgaria!

voluntarii cvr (1)

40 de tineri din 8 organizații și tot atâtea țări europene se vor întâlni pentru un schimb de experiență în Tryavna, Bulgaria pentru a învăța cum să lupte împotriva risipei de apă, cum să utilizeze chibzuit materialele plastice în viața de zi cu zi, care poate fi rolul lor activ în educația pentru mediu.

Printre tinerii care se vor întâlni în Bulgaria se vor afla reprezentanții Centrului de Voluntariat din Reșița: Sara Cojocariu, Ionela Pleșan, Mădălina Gligor, Teodora Firu, Vlad Gogâltan, Daniel Miron și Remus Șerban. Alături de alți tineri din Spania, Polonia, Bulgaria, Serbia, Cipru, Letonia și Lituania, voluntarii reșițeni vor învăța cum și de ce se reciclează, metode creative de reciclare, vor fi provocați să-și argumenteze opiniile, vor putea lucra în echipă și își vor susține public cele constatate. Întâlnirea are loc luni, 26 iulie, iar vizita se va încheia în 4 august.

Președintele Centrului de Voluntariat din Reșița, Ionela Pleșan, spune că: „Am decis să fim parteneri în acest proiect deoarece majoritatea tinerilor cred că poluarea este o problemă gravă și o soluție poate fi găsită mai ușor împreună, într-un grup de lucru, iar rezultatele pot fi văzute și raportate mai ușor. Principala metodă utilizată va fi «learning by doing». Modalitățile de prezentare și predarea vor fi diferite, stimulând diferitele moduri de învățare – prin scris, citit, muzică și așa mai departe. Acestea se bazează pe Conul Experienței (un model pentru a explica cum metodele audio-vizuale contribuie la învățare, model inventat de expertul în educație american Edgar Dale)”.

Acest schimb de experiență european în proiectul „Recycling – how and why” este prima fază a proiectului, urmată de o campanie de informare, pe care fiecare grup de tineri o va organiza la întoarcerea acasă. Tema prezintă un mare interes în rândul voluntarilor reșițeni, ei fiind în mod constant preocupați de reciclare și de găsirea unui mod cât mai sustenabil și echilibrat de a-și trăi viața. Voluntarii s-au pregătit pentru acest schimb internațional și au creat toate condițiile pentru a susține pentru ceilalți participanți workshopuri de realizat obiecte din materiale reciclabile precum: cercei din doze de suc, portofele din cutii de carton de lapte sau suc, suporturi de lumânări, rame de fotografii, etc.

„Reciclarea este o temă întâlnită peste tot, online, în mass-media, în viața reală. Statisticile despre încălzirea globală, știrile despre reciclare, dar și articolele din mediul online alimentează interesul, dar și îngrijorarea tinerilor asupra subiectului. De multe ori tinerii se simt neputincioși în a schimba ceva, nu întotdeauna părinții sau factorii de decizie din viața lor acordă atenția cuvenită acestui subiect.”, mai precizează Ionela Pleșan.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/