Vizitați Băile Apollo! Comoara seculară din Băile Herculane

baile apollo

Băile Apollo sunt o mândrie a Banatului Montan, un obiectiv  turistic vechi de secole și readus la viață de un pasionat de istorie. Nu ratați prilejul de a vizita această comoară unică.

Dacă ajungi în Băile Herculane nu ai cum să nu bifezi în agenda de călătorie una dintre cele mai frumoase și interesante obiective turistice din stațiune: Băile Apollo. Vechi de secole, dar ascunse bine de ochiul publicului larg, atât din cauza vremii, cât și a nepăsării, Băile Apollo au reieșit la suprafață, și asta datorită unui singur om, pasionat de istorie, iubitor de artă: Iancu Dumitru, de loc din Gorj, proprietarul magazinului de suveniruri, din centrul vechi al stațiunii.

iancu dumitru

Imediat ce ajungi în centrul vechi, un afiș mare pe care stă scris: „Vizitați Băile Apollo!” te îndeamnă să te abați de la drumul tău și să arunci o scurtă privire înăuntru. Dar o dată intrat, ce să vezi, surpriză! În clădirea semi dărăpănată, la subsol te întâmpină o adevărată comoară. O comoară „șlefuită”, din buget propriu, de Iancu Dumitru (fost ospătar), cel care a avut grijă să renoveze, atât cât s-a putut, întreg spațiul unde au stat ascunse de secole aceste băi. Chiar dacă Iancu spune că băile nu funcționează în regim de muzeu și nu este interesat să o dezvolte ca și pe o afacere, sute de turiști i-au trecut deja pragul și se bucură de adevărata istorie. Nu vă așteptați la niște băi renovate, ci mai degrabă la niște ruine aduse în stadiul de a fi vizitate, cu panouri informative și decorațiuni ce dau un aer foarte deosebit locației, iar tu ca și turist îți poți imagina cu ușurință cum au arătat aceste băi în perioada lor de glorie.

whatsapp image 2023 08 14 at 11.43.14

Cu doar 15 lei poți să intri, să vizitezi și să îl asculți pe Iancu Dumitru cel care face o scurtă incursiune în trecut și oferă detalii prețioase legate de acest loc. Pentru că este pasionat de istoria locului, a citit zeci de cărți de istorie, povestește foarte mult, este ca și o enciclopedie din care nu te mai saturi să asculți. Oferă multe detalii și date exacte despre Băile Herculane și Băile Apollo.

„Povestea a început acum doi ani, când am dorit să fac ce este aici, în memoria fostului proprietar, Verbinschi, cel care a fost mai mult decât un tată pentru mine. El m-a învățat tot ce știu acum. La început am făcut ceva mai modest, dar apoi, lună de lună am investit câte puțin. Suma investiției mele depășește 30 de mii de euro. Istoria locului nu a fost niciodată scrisă, dar eu m-am ocupat de acest aspect. Intrarea este din partea hotelului făcut în 1852, iar pe lângă băile romane, Bazinul Împăraților, Bazinul Afrodita și Bazinul Apollo, Sala Reginei, Sala Maternității toate acestea fiind făcute pe timpul împăratului Traian, au urmat și cele 26 de băi mici, realizate pe timpul lui Francisc I al Austriei, cărora le-am dat fiecăruia câte un nume, după personalitățile care au fost aici. Spre exemplu este baia Ferdinand, baia Regele Mihai, baia Carol al 2-lea, baia Nicolae de Hațeg, baia Tudor Vladimirescu, baia Mihai Eminescu, baia Hygiea, baia Gemenilor(născuți în urma tratamentului făcut în aceste băi) sau baia Îndrăgostiților.

whatsapp image 2023 08 14 at 11.42.34 (2)

Eu nu am construit nimic, nu am umblat la nimic, doar am făcut curățenie și am amenajat acest loc, pentru a putea fi vizitat. Ce vedeți aici, totul este original. Marmura, spre exemplu, a fost pusă în 1806, iar încălzirea prin podea datează de acum 2000 de ani, prin țevi de lemn, de unde venea apa care ajungea la 42-52 de grade și care era din cele două  izvoare. De asemenea, toate înscrisurile de pe pereți sunt originale și ele.

Mai sunt și alte băi, dar trebuie să reparăm și o să dăm drumul, iar lângă Sala Reginei o să facem o sală în care să ruleze un film cu Regina Maria și Prințesa Elisabeta, astfel încât să se audă în continuu povestea locului.”

În Băile Apollo, în partea de sus mai sunt două săli, făcute pe timpul lui Ceaușescu și două bazine foarte mari unde se acumulau aproape 300 de mii de litri, unde lucrau 10 oameni în schimburi, și băgau apă în toată stațiunea, din cele trei izvoare: Apollo, Hercules și Hygiea.

whatsapp image 2023 08 14 at 11.42.30

Dacă istoria modernă a Băilor Herculane începe prin secolul 18, când Imperiul Austriac a renovat și construit o bună parte din clădirile prezente și astăzi (băile și pavilioanele), în timpul războaielor cu otomanii Băile Apollo au fost arse, în urma reparaților primind forma de astăzi: 3 bazine mari multe cabine individuale. Izvorul sulfuros ce alimentează bazinele se află chiar în incintă (iar apa sulfuroasă încă curge).

Deși a trecut mult timp, băile încă arată impresionant, iar culoarea apei le fac misterioase, în timp ce tavanele înalte te duc cu gândul la un palat, în care încă mai sălășluiesc zeițele, regii și reginele. Pe tot traseul găsești tot felul de manuscrise istorice, steaguri și însemne, de care s-a ocupat Iancu Dumitru, totul pentru ca turistul să înțeleagă ce s-a întâmplat în trecut și ce a reprezentat fiecare personalitate, dar și fiecare construcție.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

whatsapp image 2023 08 14 at 11.43.11 (3)

Băile Apollo se află în centrul istoric al stațiunii Băile Herculane, în capătul dinspre Catedrala Catolică a hotelului Apollo, în anul 1724, având denumirea de Baia Comună. Forma actuală o are din anul 1846, a fost refăcută în anul 1866 și modernizată în 1970. Baia Apollo comunică la interior, pe sub stradă, printr-un tunel subteran cu Pavilionul 5 și era prevăzută cu trei bazine de răcire, 32 de cabine și 3 bazine cu marmură albă și roșie. Fiecare bazin avea destinație clar delimitată, pentru bărbați, femei și militari. La Baia Apollo se regăsește, într-o sală specială, tabula votivă numărul 1, împreună cu traducerea acesteia, unde personalitățile romane lăsau impresii despre locație.

„Amenajarea acestui loc istoric reprezintă, pe lângă o normalitate, și o restaurare a trecutului, pentru înțelegerea prezentului și cunoașterea istoriei noastre, oamenii îmi mulțumesc pentru că le-am dat șansa să poată să viziteze locul, iar eu, Iancu, rămân cu bucuria că măcar am scris istoria!”

whatsapp image 2023 08 14 at 11.42.32 (3)

whatsapp image 2023 08 14 at 11.42.29

whatsapp image 2023 08 14 at 11.42.32 (2)

whatsapp image 2023 08 14 at 11.43.12

whatsapp image 2023 08 14 at 11.43.11

whatsapp image 2023 08 14 at 11.42.28 (3)

whatsapp image 2023 08 14 at 11.59.21

whatsapp image 2023 08 14 at 12.00.11

 

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/