Vizită regală în Caraș-Severin. Ce i-a fermecat pe prințesa și pe prințul de Liechtenstein? 

timisoara capitala 2023

Povești cu prinți și cu prințese sunt mai rare în județul nostru, însă familia regală a Liechtensteinului nu a putut sta departe de Caraș-Severin. Cei doi au vizitat comunele Teregova și Armeniș. 

Alteța Sa Regală Theodora de Liechtenstein și Prințul Alexander au vizitat pentru prima dată România, pentru a juriza un concurs școlar și a vedea Măgura Zimbrilor. Din itinerariul lor, n-au lipsit cele două comune.

Familia regală a vizitat România pentru a lansa un program școlar ce vizează elevii din Armeniș și Teregova, alături de WWF România și Rewilding Europe. Aceasta este prima lor vizită în România.

„Armeniș îmi amintește de copilărie – peisajul rural, pădurile naturale, pășunile, pâraiele de munte curate și oamenii primitori ce-și trăiesc viețile simple în armonie cu natura. Sunt încântat să fi avut șansa de revedea o bucată din tinerețea mea și sper că aceasta va rămâne neschimbată în viitor, pentru România”, a declarat Prințul Alexander. ASR Theodora este membru fondator a Green Teen Team, o fundație ce lucrează pentru a salva specii de plante și animale pe cale de dispariție, pentru a conserva biodiversitatea planetei prin responsabilizarea și împuternicirea copiilor.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157654038323768″]

Premii pentru ingeniozitate

De altfel, prințesa și Fundația Green Teen Team au lansat o provocare pentru școlile din apropierea proiectului de resălbăticire a zimbrilor, implementat de WWF Romania și Rewilding Europe în Carpații Meridionali, cu sprijinul Primăriei din Armeniș – aceea de a iniția un proiect mic de conservare și de a-l implementa în următorii doi ani. În timpul vizitei Prințesei Theodora, copiii și-au prezentat ideile de proiect. Printre proiectele propuse s-au numărat și o idee inovativă pentru un pod mobil de tranzit, destinat animalelor sălbatice care se confruntă cu fragmentarea habitatului. De altfel, ASR  Prințesa Theodora  a acordat premiul de onoare pentru acest proiect, dar și unuia  privind reîmpădurirea, dar și calitatea de membru GTT – Green Teen Team, ceea ce înseamnă o colaborare continuă   cu tineri din toată lumea. Green Teen Teeam va susține implementarea proiectelor cu o finanțare simbolică.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

„Vizita noastră a fost incredibil de emoționantă. Am avut ocazia să prezentăm obiectivele Green Teen Teem elevilor și să descoperim totodată ideile lor grozave. Vizita în zona de resălbăticire a zimbrului a fost o experiență de neuitat”, a declarat Prințesa Theodora.

Vizită la Măgura Zimbrilor

În cea de-a doua zi copiii, prințesa, rangerii și membrii echipei WWF – Rewilding au făcut o excursie la Măgura Zimbrilor pentru a vedea turma. Daniel Hurduzeu, unul dintre rangerii din Armeniș, le-a demonstrat copiilor cum funcționează telemetria, grupul căutând turma de zimbri în zona de repopulare de 150 hectare, cu ajutorul zgărzilor de transmitere a localizării purtate de două dintre exemplare.

14 zimbri din turmă sunt acum la doar o zi distanță de eliberarea în libertate într-o zonă protejată de aproximativ 59.000 hectare. Zimbrii nu au fost ușor de găsit, deoarece comportamentul lor s-a schimbat în decursul ultimului an, și-au recăpătat instinctele sălbatice și se feresc de oameni, așa cum trebuie să fie un animal sălbatic. În final, au fost găsiți într-o pădure deasă, mâncând scoarță de copac.

Astăzi ajung alți zimbri în Munții Țarcu, care vor fi casă pentru a doua turmă. Reintroducerea zimbrilor în zonă în următorii 10 ani va ajuta această specie carismatică să iasă din zona de pericol de extincție și va ajuta comunitățile locale să beneficieze de pe urma valorilor naturale din zonă.

 FOTO: Bogdan Comăncescu

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/