Viteza rămâne motivul principal al creșterii numărului de accidente rutiere în Caraş-Severin

O statistică a polițiștilor rutieri din Caraș-Severin arată că, în primele nouă luni ale anului curent, 74 de accidente (în creștere cu un accident față de perioada de referință a anului trecut) au avut loc fie din cauza vitezei neregulamentare, fie din cauza neadaptării acesteia la condițiile de drum.

Chiar dacă, în perioada amintită, organele competente au desfășurat în permanență acțiuni de prevenire și combatere a accidentelor generate de viteză, aceștia aplicând în acest sens nici mai mult nici mai puțin de 15.000 de sancțiuni contravenționale conducătorilor auto, numărul persoanelor decedate rămâne același cu cel înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut: 6. Totuși, spre deosebire de anul 2018, numărul persoanelor rănite a scăzut de la 104 la 96.

După nerespectarea regimului legal de viteză, în topul cauzelor generatoare de accidente rutiere se numără:

– nerespectarea distanței între vehicule (29 de accidente, soldate cu o persoană decedată și alte 6 rănite grav);

– indisciplina bicicliștilor (29 de accidente, soldate cu rănirea gravă a 11 persoane);

– indisciplina pietonală (27 de accidente, soldate cu decesul a 7 persoane și rănirea gravă a altor 9).

Mai mult decât atât, în perioada analizată, cel mai mare număr de accidente s-a înregistrat pe reţeaua de drumuri naţionale, apoi pe rețeaua stradală, în special în zilele de duminică, în intervalul orar 10.00 – 20.00, 16 din numărul total al accidentelor rutiere fiind produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

Pe parcursul celor nouă luni de monitorizare au fost luate mai multe măsuri de prevenire și combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, polițiștii rutieri organizând 1.210 de acțiuni preventive, 840 cu efective proprii şi 370 împreună cu alte formațiuni de poliție sau în colaborare cu alte instituții.

În plan preventiv, pe lângă desfăşurarea unor activităţi de informare şi educaţie rutieră, polițiștii au procedat la executarea de activități comune cu administratorii de drum în vederea menținerii stării de viabilitate a căilor de comunicație. De asemenea, s-au efectuat revizii comune vizând starea rețelei de drumuri naționale și s-a acționat pentru remedierea, de către factorii responsabili, a deficiențelor constatate.

În plan coercitiv, polițiștii rutieri au efectuat activităţi de cercetare penală cu privire la 602 infracțiuni constatate, dintre care 120 de infracțiuni de conducere a unui vehicul fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei și 143 de infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Tot în perioada semnalată, polițiștii din cadrul formațiunilor de poliție rutieră au aplicat, pentru neregulile constatate, aproape 25.000 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată și 382 de sancțiuni contravenționale în conformitate cu alte acte normative în vigoare. Ca măsură complementară, au fost reţinute, în vederea suspendării, 1.793 permise de conducere, cele mai multe – 831 – pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și au fost retrase 336 certificate de înmatriculare.

În continuare, poliţiștii atrag atenţia asupra importanţei respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/