Vitamina C, în topul cumpărăturilor în această perioadă. Ce alte „ținte” au clienții farmaciilor?

Coronavirusul a băgat spaima în români, oamenii dând năvală în farmacii pentru a-și face stocuri de medicamente. Chiar și așa, dacă, în marile orașe ale țării, cetăţenii stau la coadă, indiferent de oră, doar, doar vor reuși să se aprovizioneze, în orașul de la malul Dunării, probabil și datorită elementului de proximitate, locuitorii urbei par să-și păstreze calmul, aceștia respectând în același timp distanța impusă, cea de 1,5 m, față de farmaciști.

Faptul că încă nu există un remediu clar vizavi de tratarea coronavirusului, oamenii, mânați de panică, de informațiile neverificate, găsite pe internet, au pus în aplicare zicala conform căreia: „prevenția e mai bună decât tratarea”, ei luând cu asalt farmaciile în căutarea remediilor minune și a lacurilor împotriva COVID-19.

La Moldova Nouă, spre exemplu, farmaciile sunt aglomerate în prima parte a zilei, atunci când locuitorii orașului pleacă din casă pentru a-și completa frigiderul cu alimentele care lipsesc.

Potrivit specialiștilor din industria farmaceutică de pe raza orașului de la Dunăre, cea mai mare cerere în rândul cumpărătorilor se referă la Vitamina C, aceasta fiind urmată de antiinflamatoare, analgezice și antiseptice. De asemenea, la mare căutare sunt mănușile, măștile, șervețelele și gelurile antibacteriene, stocul în cazul acestor produse fiind aproape epuizat.

„De obicei, oamenii respectă măsurile impuse. În incinta farmaciei pot intra maximum trei persoane, sigur, păstrând distanța, cea de 1,5 m, față de farmacist. E drept că în privința măștilor, a mănușilor nu stăm foarte bine, dar zilele următoare vom completa stocul la acest capitol”, a explicat unul din specialiștii industriei farmaceutice din Moldova Nouă.

În situația COVID-19, medicii îi avertizează pe oameni că își riscă sănătatea consumând în cantități mari Vitamina C, întrucât există posibilitatea apariției problemelor grave la stomac, rinichi, actualmente, mai important decât orice altceva fiind atenția deosebită acordată igienei și informarea din surse oficiale.