Visul cardiologilor de la IBCV: reluarea transplantului de inimă în institutul de la Timișoara

institut cardio timisoara
untitled design set 970x90 px

După ce au reușit reluarea operațiilor pe inimă la copii, la 20 de ani de la sistarea intervențiilor de acest gen, medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara au un nou deziderat: reluarea transplantului de cord, inițial la adulți, apoi la copii. Deocamdată, nu există o estimare cu privire la momentul când acest lucru s-ar putea întâmpla. 

Bolile cardiovasculare sunt principala problemă de sănătate a României, responsabile de peste 50% din mortalitatea anuală, spun specialiștii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. În aceste condiții, reluarea transplantului de cord, la peste două decenii de la momentul la care a avut loc singura intervenție de acest gen în Timișoara, este unul din obiectivele cardiologilor de aici.

Medicul Marian Gașpar, șeful Clinicii de Chirurgie de la IBCV, își amintește cum a fost realizat primul transplant de cord din Timișoara, în mai 2000.

„Primul transplant cardiac a fost făcut în octombrie 1999 de Șerban Brădișteanu, plecat de la Târgu Mureș, care a trecut și pe aici doi ani. După aceea, transplantul cardiac s-a dezvoltat mai mult la Târgu Mureș. Am făcut și noi recoltări și o singură dată s-a făcut transplant cardiac în Timișoara la un tânăr de 16 ani, era sub vârsta de majorat, dar care nu a fost foarte bine organizat. După, trebuie urmărirea. Problema transplantului cardiac nu este chirurgicală, sutura, este organizatorică și suportul financiar, echipele care să meargă și să conlucreze împreună. Adică histopatologi care să facă biopsiile de miocard, medici psihiatri care participă în echipă, de microbiologie. Sunt mulți. După un timp, tânărul a murit pentru că nu și-a mai luat medicația. Trebuie să ia medicație imuno subservisvă matematic.”, a declarat profesorul Marian Gașpar.

La Târgu-Mureș este singurul loc unde s-a făcut transplant cardiac la copii, a mai spus Gașpar, iar acum au început și la București, la Spitalul Floreasca, unde Șerban Brădișteanu a făcut primul transplant de inimă.

publicitate ziar expresb 1000x100

În această săptămână, la Timișoara au fost făcute primele intervenții pe cord la copii. Activitatea compartimentului de cardiologie pediatrică a fost sistată în urmă cu 20 de ani.

CITEȘTE ȘI: Primele operații pe cord la copii făcute la Timișoara, după 20 de ani de la sistarea lor

Timișoara a bifat, de-a lungul anilor, mai multe premiere în materie de transplant. În țară, primul transplant renal de la un donator decedat a fost realizat în 1980, la Timișoara, de o echipă condusă de profesorul Petru Drăgan. În 5 iunie 2001, prof. dr. Margit Șerbat a realizat primul transplant medular din țară, iar în 19 iulie 2005, medicii Virgil Păunescu și Ștefan Drăgulescu au realizat primul transplant de celule stem din țară.

Din 2005, în România se sărbătoreşte, după modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, în cursul lunii aprilie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/