Odată cu instalarea sezonului rece, majoritatea copiilor sunt predispuși la viroze, lucru care nu este atât de alarmant, deoarece micuții își pot forma astfel o imunitate în manieră naturală. Cu toate acestea, o igienă corectă și responsabilitatea mai mare a adulților față de cei mici pot contribui la scăderea riscului de îmbolnăvire, după cum anunță pediatrul Lucica Stoica.
Specialistul în pediatrie care își desfășoară activitatea la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă militează pentru întâietatea prevenției în detrimentul tratării, mai ales atunci când virușii încep să bată la ușa micuților: „Virozele sunt de pe când a început grădinița și școala. Intrarea în colectivitate, automat, a venit cu un număr crescut de viroze. Asta e colectivitatea, acolo fac schimb copiii de viruși, dar, în același timp, își croiesc și imunitatea. Deci, relativ, e în regulă. Ar trebui noi, în calitate de părinți, educatori, învățători, să avem grijă de igiena copiilor, să-i învățăm să se spele pe mâini tot timpul. Asta e principala modalitate de a te păzi de a face un pic de profilaxie”.
Dincolo de igienă, hidratare, dar și de o alimentație corectă, dacă totuși se-ntâmplă ca micuții să răcească și să aibă febră, pediatrul Stoica le transmite părinților să nu-și trimită copiii la școală, întrucât pot apărea complicații: „Nu moare nimeni dacă nu merge copilul două zile la grădiniță! Nu pică școala dacă acesta nu merge două zile la cursuri pentru că, în momentul în care îl duci acolo, el vine în contact cu alți copii și deja pot apărea complicații”.
Întrucât se declară o fană a imunității naturale : „vii în contact cu viruși, bacterii și îți faci imunitate”, Lucica Stoica nu este deloc de acord cu ideea părinților privind siropurile de imunitate: „Dragi părinți, copiii nu vor scăpa de viroze până nu-și vor face imunitatea lor naturală.”, a mai ținut să puncteze medicul pediatru.