O serie de variante ale virusului SARS-CoV-2 au apărut după ce infecția s-a răspândit la nivel mondial și pe măsură ce noul coronavirus s-a adaptat la noile gazde. Cele care le-au atras atenția specialiștilor se transmit mult mai repede, dar încă nu a fost dovedit faptul că produc forme mai grave de COVID-19.
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a explicat că riscul apariției acestor tulpini crește semnificativ odată cu creșterea numărului de îmbolnăviri.
„Sunt mult mai multe tulpini apărute, dar care au modificări minore și care nu au fost analizate și puse în discuție pentru că nu modificau cu nimic contagiozitatea sau severitatea bolii. Celelalte sunt de fapt variante ale aceluiași virus care suferă niște modificări în urma răspândirii în diferitele zone ale lumii. Când sunt multe cazuri, la un moment dat apare o mutație genetică. Și virusul dobândește elemente de patogenitate. Dacă ar diminua din patogenitate ar fi foarte bine, dar din păcate dobândesc factori de patogenitate care accentuează transmisibilitatea.”, a explicat doctorul Virgil Musta.
Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon și Lambda sunt variante evidențiate de Organizația Mondială a Sănătății. Dintre acestea, Delta a fost catalogată ca fiind dominantă în lume. Nu a fost însă dovedit faptul că infecția cu una dintre aceste tulpini conduce la forme mai severe de boală.
„De exemplu, virusul Alpha a fost cu 50% mai contagios decât tulpina Wuhan inițială. Acest Delta este cu 60% mai contagios decât Alpha. Gamma, Epsilon sunt la fel de contagioase. Se pare că Epsilon a dobândit și câteva caractere care fac vaccinul mai puțin eficient. Încă nu sunt dovedite caracterele de patogenitate care să ducă la o boală mai severă, dar există și acest risc ca printre aceste tulpini să apară o modificare și virusul să dea forme mai severe de boală. Săptămâna trecută, într-o revistă medicală prestigioasă din Anglia, a apărut un articol semnat de peste 1.000 de medici specialiști epidemiologi, infecționiști, medici de sănătate publică, care avertizau Anglia că, din cauza numărului mare de cazuri cu noua tulpină Delta, în momentul în care renunță la restricții, Anglia o să devină un risc de bombă biologică. Deoarece este un nod de conexiune în lume și vor transmite tulpina din Anglia în toate colțurile lumii. Problema este mai mică acolo unde lumea e vaccinată. Chiar dacă faci boala, nu faci forme severe și nu decedezi.”, a explicat medicul.
Riscul cel mai mare este legat de apariția unei tulpini în cazul căreia imunitatea, obținută fie prin boală, fie prin vaccin, să nu mai fie eficientă.
„Un sector foarte sensibil este sectorul de învățământ deoarece copiii reprezintă un factor de transmitere. Să sperăm că nu apare o tulpină care să dea forme severe la copii. Dar cum spuneam, dacă sunt multe cazuri pot apărea noi tulpini cu caractere noi.”, a precizat Virgil Musta.