Virgil Musta: „Cu toate amenințările și intimidările la care uneori am fost supus, vă promit că voi continua să-mi fac datoria”

musta virgil

„Sănătate, solidaritate, responsabilitate” – așa își începe mesajul pentru anul 2022 medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Doctorul Musta a fost în linia întâi încă de la apariția primului pacient infectat cu SARS-CoV-2 și, pe lângă tratarea pacienților, s-a ocupat de realizarea circuitelor necesare în managementul cazurilor de Covid-19, dar și de informarea populației.

„La doi ani de la începutul pandemiei, care a reprezentat un cataclism biologic transformat apoi într-un adevărat război mondial în sfera medicală, geopolitică, economică, socială și psihologică și care din păcate continuă, căpătând noi valențe, doresc să mulțumesc tuturor colegilor care ne-au sprijinit în această luptă dificilă: medici pneumologi, ATI-ști, medici de familie, medici de alte specialități și asistente care au lucrat pe secțiile Covid, personalului ce lucrează pe ambulanțe, cei de la ISU și întregului personal medical și auxiliar care a fost împreună cu noi pe front. Totodată, mulțumesc tuturor care ne-au urmat sfaturile, ajutându-ne astfel în lupta dificilă de a salva vieți. Fără voi lupta noastră, a specialiștilor din acest domeniu medical, ar fi fost mult mai dificilă, iar rezultatele net inferioare. Pe lângă activitatea din spital de la capul bolnavului, am considerat la fel de importantă munca de a vă informa corect, onest, despre ceea ce trebuie să facem pentru a preveni boala și a ține sub control pandemia”, a transmis medicul Virgil Musta.

Boala poate însemna forme severe, risc de deces, persistența unor simptome și afecțiuni care să ne perturbe viața în continuare, atrage atenția doctorul.

„De aceea, în mod logic, prevenția devine esențială în această bătălie. În plus, știrile false, fake news-urile, complică foarte mult tot acest efort de a depăși cât mai repede pandemia. Este încă o luptă, foarte dificilă, pe care a trebuit și trebuie să o ducem în continuare. Dar nu ne dăm bătuți. Printr-o informare continuă, din surse avizate, vom ști ce putem face și ce este mai bine pentru noi și pentru cei dragi nouă. Fiecare are dreptul și libertatea să-și aleagă calea, soarta, am spus acest lucru de fiecare dată, dar noi avem datoria să vă informăm corect și clar, astfel încât alegerea voastră să fie în cunoștință de cauză. Nu de puține ori au fost situațiile în care, bolnavi grav, unii pe patul de moarte, regretau că nu au ascultat sfaturile specialiștilor sau că s-au lăsat pradă manipulării și fake news-urilor, dar era prea târziu”, a spus Virgil Musta.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Din păcate, vor urma din nou momente dificile când și țara noastră va intra inevitabil în cel de-al 5-lea val pandemic.

„Îl vom depăși și pe acesta, dar din nou, cu pierderi de vieți omenești, deși multe dintre aceste pierderi ar putea fi clar evitate dacă deciziile individuale ar fi cele responsabile, încă de pe acum. Depinde de fiecare dintre noi. Cu toate amenințările și intimidările la care uneori am fost supus, vă promit că voi continua să-mi fac datoria conform conștiinței mele și educației, în spiritul valorilor creștine. Dar vă rog să facem din nou front comun, să ne înțelegem și să ne sprijinim unii pe alții în această luptă. Fără implicarea voastră responsabilă nu vom depăși cu bine această pandemie”, a mai spus doctorul.

Medicul îi sfătuiește pe oameni să respecte măsurile de protecție și să ia în considerare vaccinarea.

„Păstrăm speranța unui an nou mai bun, care să ne unească spre binele tuturor, care să ne aducă toleranță, încredere și responsabilitate. Avem deja o experiență concretă prin care am trecut împreună, haideți să folosim tot ceea ce ne-a ajutat până acum, tot ceea ce specialiștii încearcă permanent să îmbunătățească legat de mijloacele de eradicare a acestei pandemii și va fi bine”, a concluzionat dr. Virgil Musta.