Expediție inedită! Din Timișoara, cu barca în jurul Europei

barca vele
Un timișorean își propune să realizeze un proiect inedit. Astfel, la bordul unei bărci cu vele, Cristian Ilea va călători prin Europa, pe apă, pornind din Timișoara. Totul în cadrul primei expediții a unui velier românesc în jurul continentului.
Circum Europa – acesta este numele unui proiect ambițios pe care un timișorean intenționează să-l pună în practică. Astfel, Cristian Ilea vrea să realizeze o călătorie cu barca prin mai multe orașe din Europa, cu plecare din Timișoara. Este vorba de prima expediție a unui velier românesc în jurul Europei.
În urmă cu peste 20 ani am aflat cu uimire că Timișoara este port la Marea Nordului. De atunci am visat la readucerea Timișoarei în ipostaza de facto, nu doar teoretică, de port, nu numai la Marea Nordului, ci și de port la orice mare de pe Terra. Un fel de “buricul pământului”, că tot ne place nouă bănățenilor și românilor să ne simțim așa. Pentru toate acestea am gândit un proiect care poate fi foarte simplu, dar și foarte complex. La bordul unei bărci cu vele putem călători în jurul Europei, pe apă, din Timișoara: Bega, Tisa, Dunăre, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Rin, Dunăre, Tisa, Bega”, a explicat Cristian Ilea.

barca vele4

Timișoreanul spune că această barcă cu vele va fi și un laborator mobil de cercetare, dar și un ambasador al orașului și al României în Europa.
Această barcă va fi un laborator mobil de cercetare. Vom face analiza aerului și pe cea a apelor în care navigăm. În același timp, această barcă va fi un ambasador al Timișoarei și al României în Europa. Dacă tot suntem la un pas de 2023, de ce să nu exportăm cultură în Europa? Putem vizita în expediția noastră peste 20 de foste capitale culturale ale Europei. Promovăm canalul Bega, Timișoara și România așa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum”, a detaliat Cristian Ilea.
În total, timișoreanul își propune să străbată cu barca cinci râuri, patru mări, un ocean și cinci strâmtori. De asemenea, inedita expediție atinge și 20 de foste sau actuale capitale culturale europene, în care ar urma să fie organizat câte un eveniment cu artiști bănățeni.
Cristian Ilea practică sailingul de peste 20 de ani și este fondatorul proiectului Wildlife România – prima „grădină zoologică” virtuală din România, cu animale sălbatice aflate în libertate.
În această toamnă, proiectul a fost prezentat și echipei curatoriale Timișoara 2023. Deocamdată, nu a fost stabilită data la care expediția va începe. Între timp, inițiatorii proiectului îndeamnă persoanele juridice să susțină această idee prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit. „Dacă doriți să susțineți “Prima expediție a unei ambarcațiuni cu echipaj românesc în jurul Europei“, vă rugăm să luați legătura cu noi! contact@circumeuropa.com”, transmit organizatorii.
Informații în timp real despre acest proiect puteți afla de AICI!