Virgil Musta: „Cred că într-o săptămână, două numărul de cazuri va crește vertiginos”

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

România se pregătește de valul cinci al pandemiei. Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile, iar autoritățile au stabilit și noi măsuri, printre care și obligativitatea purtării măștilor de protecție în aer liber, dar nu mai sunt permise cele din material textil sau plastic.

Purtarea măștii de tip medical sau FFP2 va fi obligatorie în toate spațiile închise și deschise începând de sâmbătă. Masca este un standard european și, potrivit autorităților, filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

„Cel mai bine e să prevenim. Acest lucru se poate face imediat. Și mă bucur că au fost luate măsuri din timp. Nu trebuie să așteptăm ca spitalele să fie pline. Trebuie să purtăm mască în spații închise și în spații deschise unde e aglomerație. Organizația Mondială a Sănătății, din cauza contagiozității mari a virusului, recomandă purtarea măștilor FFP2 și FFP3. Nici măcar masca chirurgicală nu e recomandată. Nu recomandă măștile făcute din diferite materiale. Pentru că pot fi materiale dense, care te protejează mai bine, dar cele mai puțin dense pot să nu te protejeze deloc. Unele recomandări le-am implementat și noi. Încă nu avem transmitere comunitară sau poate suntem la începutul transmiterii comunitare, dar la contagiozitatea pe care o are virusul, într-o săptămână, maximum două eu cred că vom avea transmitere comunitară și numărul de cazuri va crește vertiginos”, a precizat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul Virgil Musta mai atrage atenția și asupra faptului că odată cu creșterea numărului de cazuri va fi afectată serios economia țării.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

„Din cauza numărului mare de cazuri sistemul de sănătate va fi pus sub mare presiune. Mai avem o statistică importantă. În aceste țări cu rată mare de vaccinare, cum este Anglia, la 200.000 de cazuri au 65 de morți. Foarte puțin. Francezii au 150 de morți. Prin vaccinare putem transforma această boală într-o infecție banală. Practic, am fi mult mai relaxați din toate punctele de vedere. Cheltuielile pentru a salva pacienții vor fi mult mai mici, măsurile de restricție trebuie gândite foarte bine pentru a nu afecta economia. Nemții au gândit un sistem prin care persoanele care nu au factori de risc să poată să meargă la muncă. S-a pus problema că la un milion de cazuri economia este blocată. Stagnează. Acest lucru s-a întâmplat și în Germania și țările responsabile își pun mari probleme pentru că intră în colaps financiar. Scăpăm de boală și dăm de alte probleme. E o situație dificilă în lume. De aceea trebuie să fim precauți astfel încât să salvăm vieți, dar și psihicul oamenilor pentru că și acesta este afectat. Nici pentru noi nu este ușor în spitale să vedem oameni care au murit. Am avut niște situații extrem de dificile în cel de-al patrulea val când am avut multe decese. Degeaba scăpăm de boală când nu mai avem ce să punem pe masă pentru că nu mai producem nimic. Toată lumea e bolnavă și stă acasă. Trebuie să fim înțelepți”, a spus doctorul.

Potrivit noilor reglementări, la o incidență de sub 1 la mie, va fi permisă desfășurarea activităților cu o capacitate de 50% pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID-19 negativ. La o incidență de peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%. Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa 100 de persoane. De asemenea, magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/