Violența de gen, abordată de tinerii reșițeni împreună cu cei din Italia, Macedonia și Spania

violenta de gen nevo (3)

Asociația Voluntariatul Pentru Toți a implementat, în perioada 1 iunie – 9 iunie, schimbul de tineri din cadrul proiectului „We are in this together”. Mobilitatea a avut loc în satul Brebu din județul Caraș-Severin și a reunit 40 de tineri din România, Italia, Macedonia și Spania.

Scopul proiectului a fost conștientizarea și combaterea violenței de gen în rândul tinerilor participanți, astfel că, pe parcursul a 9 zile, tinerii au avut ocazia ca, folosind metode de lucru specifice educației non-formale, să conștientizeze situația reală cu privire la violența de gen la nivel european, importanța prevenirii acestui fenomen și să își îmbunătățească aptitudinile și cunoștințele în ceea ce privește prevenirea acestui fenomen.

violenta de gen nevo (1)

Metodele de lucru folosite în timpul activităților au fost: tehnici de dramă creativă, jocuri de simulare, team building, diverse ateliere precum dans, muzică, interacțiune cu localnicii oameni, nopți interculturale, activități culturale și reflexii. Participanții au avut ocazia să discute cu psihologi și asistenți locali din orașul Reșița, cu o vastă experiența în combaterea violenței de gen.

Obiectivele proiectului au fost:
– să sporească cunoștințele despre violența de gen în rândul tinerilor participanți
– să dezvolte și să promoveze toleranța, solidaritatea și egalitatea de gen în rândul tinerilor participanți
– să îmbunătățească abilitățile participanților să recunoască violența de gen și să lupte împotriva acestui fenomen în viața de zi cu zi.

violenta de gen nevo (4)

La finalul proiectului, participanții din România, care au fost tineri din liceele din Reșița, tineri voluntari și tineri din comunitățile dezavantajate ale orașului, au promovat proiectul și, în general, programul Erasmus+ în liceele din oraș. În același timp, participanții din țările partenere au desfășurat la rândul lor acțiuni de promovare a proiectului și a experienței lor în comunitatea locală.

Asociația „Voluntariatul pentru Toți” este o asociație non-guvernamentală, nonprofit și independentă, înființată în 2012 în beneficiul comunității locale de către un grup de tineri studenți și voluntari din Reșița.

violenta de gen nevo (2)