Violența cibernetică, recunoscută ca formă a violenței domestice

Amenințările online, mesajele instigatoare la ură, urmărirea online sunt doar câteva dintre faptele care sunt considerate de acum ca făcând parte din sfera violenței domestice, fiind pedepsite corespunzător. 

Polițiștii cărășeni au transmis definiția violenței cibernetice, așa cum este ea prevăzută în lege după ce, în data de 6 iulie, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 106/2020 (în vigoare din 9 iulie) pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Această lege introduce conceptul de „violenţă cibernetică” în sfera „violenţei domestice”.

Conform noilor prevederi, definiţia legală a violenţei cibernetice include:

  • faptele de hărţuire online;
  • mesajele online instigatoare la ură pe bază de gen;
  • faptele de urmărire online;
  • ameninţările online;
  • publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim;
  • accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private.

Acestea nu sunt însă singurele abateri. Legea include în sfera violenţei cibernetice şi „orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.”

În contextul noilor modificări legislative, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.