Vine sau nu vine? La jumătatea lui noiembrie și în plină pandemie, lugojenii așteaptă încă vaccinul antigripal

stiri cu vaccinare anti gripala la resita

În presă s-a anunțat, încă de acum două luni, că pentru sezonul 2020-2021 Ministerul Sănătății a achiziționat trei milioane de doze de vaccin antigripal. Cantitatea este dublă față de anul trecut, fiind o măsură de prevedere în plus, în momentul în care epidemia de gripă se va suprapune peste cea de SARS-CoV-2. Tocmai de aceea, campania de vaccinare a început mai devreme, la 14 septembrie.

În teren, lucrurile nu stau atât de bine. Direcția de Sănătate Publică încă este așteptată să distribuie vaccinurile la Lugoj.

„Până acum, trebuia deja începută vaccinarea, dar n-am primit încă niciun vaccin. Mai mult, nici nu am fost înștiințați de nimic. Eu am mulți pacienți înscriși, dintre care mulți oameni în vârstă, care ar fi prioritari. Pe baza acestor priorități, am întocmit tabele. Oricum, în niciun an nu au ținut cont de numărul de pacienți înscriși la medicii de familie, au dat la toți cam la fel, să zicem 50-60 de vaccinuri. Era totuși ceva. În acest an, așteptăm!”, ne-a declarat dr. Elisabeta Căvășdan, unul dintre cei mai solicitați medici de familie din Lugoj.

„Liniște și pace! N-am primit nimic, nimic. Stau cu listele de pacienți întocmite încă din februarie. Anul trecut, la 10 noiembrie deja am primit vaccinurile.”, spune dr. Maria Sigheti Iamandi, medic de familie.

Singurele doze de vaccin au fost rezervate medicilor de la Spitalul Municipal, care lucrează în direct contact cu pacienții, ca măsură de prevenire a riscurilor, confirmă dr. Daniel Drăgoi, epidemiolog la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei”. Medici, asistente și cadre de la alte secții nu au primit vaccinul.

Dr. Valentin Predescu, medic specialist infecționist, șeful compartimentului de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Municipal din Lugoj, avertiza încă de acum o lună: „Recomand, în primul rând, vaccinarea antigripală sezonieră. Ea este binevenită, dar în acest sezon, cuprins între toamna anului 2020 și primăvara lui 2021, este mai importantă ca oricând. Dacă cineva este suferind de COVID și are simptome ușoare, e posibil să facă și gripă. Pe fondul unui organism slăbit, cele două afecțiuni, împreună, cauzează forme severe, cu degradare rapidă a răspunsului organismului”.

Din păcate, lipsa vaccinurilor se combină nefericit cu o situație care se apropie de stadiul critic. La secția de Boli Infecțioase, problema este cu pacienții relativ tineri care decompensează rapid. În urma decesului unui pacient la ATI, în cursul nopții de joi spre vineri a fost transferat un bărbat de 48 de ani de la Boli infecțioase.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/