Se caută bani pentru retehnologizarea uzinelor de apă! Singurele soluții: bugetul propriu sau credite bancare

Starea uzinelor de apă din municipiu este o problemă cu care administrația lugojeană se confruntă de mai mulți ani, pentru că niciuna dintre cele trei uzine ale orașului nu a fost modernizată.

Starea tehnică și sanitară a acestora este necorespunzătoare, iar o parte dintre clădiri sunt în stare insalubră. În plus, deși uzinele sunt vechi, nici până azi nu s-a făcut o retehnologizare corespunzătoare, la nivel de Mileniu III.

Uzina de apă nr. 1, de pe strada Tapiei, a fost dată în folosință în 1965, cu peste o jumătate de secol în urmă. Uzina 2, care se alimentează dintr-un braț artificial (sau „mort”) al Timișului, se află pe strada Timișoarei și datează din 1985. Este cea mai importantă uzină, care asigură 60% din necesarul de apă potabilă al orașului. Uzina nr. 3, de pe strada Victor Babeș, a fost pusă în funcțiune în 1981 și are o capacitate relativ mică, fiind mai mult o completare pentru zona străzii Bocșei.

„Din păcate, pentru retehnologizarea celor trei uzine de apă din Lugoj, nu mai există posibilitate de finanțare. Acesta este adevărul. S-au pierdut toate apelurile comunității europene, deci acolo unde puteam apela, acum nu mai avem acces. Atâta amar de ani am avut acești bani la dispoziție și nu i-am accesat! La ora actuală, retehnologizarea se poate face, dar cu fonduri proprii sau credit bancar. Este nevoie de studii de fezabilitate pentru retehnologizarea uzinelor de apă.”, ne-a declarat primarul Claudiu Buciu, care a ridicat și această problemă la recenta sa deplasare la București.

Uzina I are nevoie de noi foraje, iar Uzina III are probleme cu partea de comandă. Uzina II are nevoie de intervenții la partea de pompare și aducțiune a apei, de schimbare a tubulaturilor. E necesară retehnologizarea bazinelor de stocare și a părții de filtrare, prin introducea unor noi filtre UV, după cele cu nisip.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

O altă problemă o reprezintă forajele colmatate la Uzinele de apă nr. I și III, pentru că cele două se alimentează din puțuri forate la adâncime medie.

„În total, există 31 de foraje. Dintre acestea, conform constatărilor făcute personal, funcționează doar opt. Ele nu au mai fost denisipate de 10 ani, fapt pentru care majoritatea au devenit nefuncționale.”, precizează noul primar al Lugojului.

Nu în ultimul rând, uzinele de apă ale Lugojului au nevoie de o conexiune electrică de rezervă. Reamintim că în timpul penei de curent de 32 de ore din 16-17 decembrie 2018, lugojenii au trebuit să topească zăpada din curți sau de pe stradă pentru a avea la dispoziție apă pentru nevoile personale. Este necesară dotarea cu generatoare de mare putere, pentru a nu mai trece prin astfel de situații, în eventualitatea unor căderi de curent.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/