Vine gazul pe traseul Orșova – Băile Herculane – Caransebeș!

untitled design set 970x90 px

Veste colosală anunțată în această seară de senatorul Marcel Vela! Ministrul Energiei a autorizat executarea lucrărilor de construire a conductei de transport gaze naturale pe traseul Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa. Proiectul a fost clasificat drept unul de importanță națională din anul 2020 prin hotărâre de guvern.

Un oraș și 11 comune din Caraș-Severin vor face un pas mare spre confort după ce Ministerul Energiei a emis astăzi autorizația de construire a conductei de transport gaze naturale. Aceasta va avea traseul Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa, trecând prin comunele Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni și Obreja.

„Acum doi ani, la Băile Herculane, în 11 septembrie 2020, făceam o promisiune pentru creșterea calității vieții, economisirea lemnului de foc, dezvoltarea stațiunii, realizarea de investiții în toată zona și crearea de noi locuri de muncă în Caraș-Severin.

După ce au fost alocate fondurile și proiectanții au stabilit traseul, apoi s-au obținut zeci de avize și acorduri, de la Ministerul Mediului și alte autorități locale, județene și naționale, astăzi a fost un moment istoric pentru Banatul de Munte…

S-a emis autorizația de construire pentru noua magistrală de gaz care cuprinde traseul Orșova-Caransebeș!”, este anunțul senatorului Marcel Vela.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că există deja și fondurile pentru construirea conductei de gaz, inclusiv din Fondul pentru Modernizare.

„În vara anului 2020 am promovat ca ministru adoptarea Hotărârii de Guvern prin care proiectul de investiţii Conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa a fost declarat de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Iar astăzi ne apucăm de treabă.”, spune ministrul Popescu.

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale pentru aproximativ 12.000 de consumatori casnici, 136 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc) și 231 de agenți economici din județul Caraș-Severin.

De asemenea, execuția acestei conducte de transport va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a stațiunii Băile Herculane, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcție, crearea posibilităților de câștiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori și valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradului de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului și la bugetele locale.

Efectele pozitive se vor vedea și asupra activității furnizorilor locali de servicii (de exemplu – unități de cazare) și creșterea contribuției acestora la veniturile administrațiilor publice locale (pe perioada implementării proiectului) dezvoltarea turismului în zonă, stimularea dezvoltării economiei locale prin asigurarea unei surse de energie nepoluantă, asigurarea unui mediu sănătos prin reducerea gazelor cu efect de seră.

Autorizația de construire are o valabilitate de 36 de luni.