Vin banii pentru fermieri! Se virează avansul pentru plățile din sectorul vegetal

young farmer woman working at rural farm picking bio organic peppers harvest season concept

Guvernul a aprobat, la începutul lunii, acordarea în avans a plăților directe din sectorul vegetal, începând cu data de 16 octombrie, într-un procent de maximum 70%. Peste 800.000 de fermieri vor putea beneficia de aceste forme de sprijin, dintre care aproximativ 18.000 sunt din Caraș-Severin.

Duminică, 16 octombrie, angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Caraș-Severin sunt la datorie, pentru a autoriza la plată, într-o primă etapă, 5.000 din cele peste 18.000 de dosare depuse de fermieri în această primăvară pentru subvențiile la hectar.

Măsura vine ca urmare a faptului că Guvernul a hotărât ca, în acest an, avansul de 70% pentru sectorul vegetal să fie plătit mai devreme. Subvențiile se vor plăti în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, urmând ca de la 1 decembrie să se autorizeze la plată și diferența de 30%.

„Pentru duminică avem 5.000 de dosare pregătite să fie autorizate la plată, pentru ca de săptămâna viitoare să le intre oamenilor banii în conturi. Deci, în weekend suntem la lucru, județul nostru fiind programat înainte de prânz pentru a face tranșe de plată, pe care să le transferăm în contabilitate, în București. Anul trecut, am autorizat în jur de 97% de dosare, tot așa, din vreo 18.500 de fermieri, până la 30 noiembrie. Mi-aș dori ca anul acesta procentul fermierilor care se califică să primească plățile în avans să fie de 100%. Perioada de acordare a avansului este cuprinsă între 16 octombrie și 30 noiembrie, iar de la 1 decembrie se plătește diferența de 30% din subvenție”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Dumitru Stepanescu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Caraș-Severin.

Cuantumurile pentru plățile directe în sectorul vegetal sunt:

– schema de plată unică pe suprafață (96,2796 euro/ha);
– plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (48,7184 euro/ha);
– plata pentru înverzire (58,5308 euro/ha);
– plata pentru tinerii fermieri (48,1398 euro/ha);

Sumele necesare pentru aplicarea plăților directe în sectorul vegetal, ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă, se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.