Vila Klaus rămâne și anul acesta cu ușile închise

vila klaus (2)

Clădirea monument istoric a fost predată Companiei Naționale de Investiții în vederea restaurării sale, însă procesul decurge anevoios, iar în momentul de față instituția în proprietatea căreia se află este în reorganizare.

A mai trecut un an, iar porțile Centrului de agrement Vila Klaus sunt tot cu lacăt pe ele. Și vor mai sta așa o perioadă de timp, având în vedere că Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, în administrarea căreia se află obiectivul, este în plin proces de reorganizare. Direcția se va împărți, parte dintre angajații acesteia vor trece în subordinea nou înființatei Agenții Naționale pentru Sport, iar o alta – în cea a Ministerului Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, sub tutela căruia vor intra și centrele de agrement și taberele școlare din județ.

Toată această reorganizare va trena, inevitabil, și proiectul de restaurare, reamenajare și extindere a centrului de agrement de la Văliug, care a fost depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții (CNI).

Fostul șef al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, Cătălin Hogea, cel care a condus instituția până anul trecut în august, are o altă părere. Hogea este optimist și spune că a păstrat legătura cu cei de la CNI, explicând că proiectul se află pe traiectoria bună, cu mari șanse de a vedea o organizare de șantier chiar din acest an.

Vila Klaus este predată la CNI, dosarul este făcut de mine, încă din în perioada în care eu eram director. S-au făcut atunci studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru renovarea ei, și s-au alocat și fonduri de cinci milioane de euro, la vremea respectivă, și cred că anul acesta va intra în reabilitare. Atunci când încă mă aflam la conducerea direcției reușisem să scot toate extrasele de carte funciară, certificatul de urbanism de la Primăria Văliug, aveam toate acordurile, care, ulterior, au și fost trimise la CNI. Ulterior, din câte am înțeles, pentru că am continuat să păstrez legătura, proiectantul a solicitat celelalte autorizații, de la Enel, de la Mediu, de la Direcția de Cultură, pentru că corpul principal este monument istoric, iar corpul principal va fi singurul care va rămâne în picioare. Restul corpurilor, căsuțele, anexele, vor fi toate demolate și se vor ridica altele noi. Bineînțeles, cu respectarea arhitecturii din zonă. Doamna arhitect a căzut de comun acord cu cei de la CNI și în privința materialelor ce urmează să fie folosite în acest proiect, iar în urmă cu mai bine de o lună m-a sunat constructorul că urma să meargă la fața locului pentru a mai face anumite măsurători, în vederea continuării proiectului. Deci, proiectul este pe drumul cel bun, iar la final va fi cu adevărat deosebit, pentru că l-am văzut și cred că toată lumea va fi mulțumită.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Cătălin Hogea.

Vila Klaus este înscrisă în patrimoniul cultural al României, având codul CS-II-m-B-1224 pe lista monumentelor istorice ale județului. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare și cât de rapid se vor mișca cei de la CNI cu acest proiect.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/