Viitura a trecut, dar riscul rămâne! Ce lucrări cere ministrul Mediului pe Bârzava

ministrul mediului barzava

Viitura a trecut, dar riscul de inundații rămâne o amenințare pentru localitățile traversate de râul Bârzava. Ministrul Mediului cere urgentarea lucrărilor hidrotehnice.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, împreună cu directorul general adjunct ANAR, Laszlo Barabas, și reprezentanți ai ABA Banat s-au deplasat în zona Gătaia, acolo unde, acum 2 zile, râul Bârzava era în cod roșu de inundații, pentru a evalua la fața locului situația zonei celei mai vulnerabile la inundații din județul Timiș.

„Viitura a trecut, dar riscul unei posibile inundații care să afecteze locuitorii din Gătaia există de fiecare dată când cantități consistente de precipitații cad în amonte, în bazinul hidrografic Bârzava. Pentru evitarea unor asemenea situații (ca cele din perioada 2011 – 2020) sunt necesare: diguri noi, supraînălțarea celor existente, consolidarea malurilor, recalibrarea secțiunii de scurgere ale albiilor râului Bârzava şi Fizeş, măsuri de punere în siguranţă a construcţiilor hidrotehnice de la polderul Gherteniş”, transmite ABA Banat.

De la București ar putea veni fonduri pentru lucrările de punere în siguranță a localităților aflate în zona critică a râului Bârzava.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Ministerul Mediului poate oferi, încă din acest an, finanțare pentru reamenajarea albiei şi întărirea infrastructurii de apărare. Analizăm posibilitatea de etapizare a proiectului existent de reamenajare a albiei Bârzavei, să putem începe cât mai repede lucrările pe tronsoanele critice. Până atunci specialiştii de la ABA Banat acționează conform planurilor de acțiune pentru prevenirea inundațiilor şi intervenția în cazul situațiilor de urgență”, a declarat ministrul Mediului.

Este vorba despre proiectul „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenţi pe sector Bocșa – Gătaia – Denta, judeţul Caraș-Severin și județ Timiș”, care poate reduce semnificativ pagubele provocate de inundații și poate diminua impactul măsurilor de gestionare a riscului asupra sistemelor ecologice. Valoarea acestuia trece de 170 de milioane de lei.

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/