Viitorul Timișoarei, în dezbatere la Universitatea de Vest. Se caută soluții pentru creșterea calității vieții urbane

dezbatere viitorul timisoarei

Universitatea de Vest din Timișoara a organizat o nouă întrunire a Grupului Partenerilor Strategici – GPS UVT în care s-au dezbătut două teme importante pentru viitorul Timișoarei. Prima – înființarea „Living Lab UVT”, un centru în care să fie găsite soluții pentru creșterea calității vieții urbane, iar a doua – strategia de SmartCity Timișoara 2022-2027. 

Înființarea noului „Living Lab UVT” vine ca urmare a preocupărilor UVT din ultimii ani pentru dezvoltarea prin proiecte de tip „Green & Digital”, ceea ce a făcut ca instituția de învățământ superior să devină prima universitate din România care găzduiește un Living Lab acreditat de rețeaua The European Network of Living Labs (EnoLL). Prin viitoarele proiecte ce vor fi desfășurate în acest centru de inovare, în care se vor implica cercetătorii de la UVT, alături de studenți și experți din variate domenii, urmează să fie deschise posibilități concrete de colaborare între UVT, administrație și stakeholderi din comunitate.

UVT aduce comunitatea timișoreană în prim-planul preocupărilor sale academice și deschide Living Lab UVT, un format de lansare și propulsare a celor mai izbutite idei și proiecte noi, dedicate calității vieții în Timișoara. Se deschide, în acest fel, o direcție practică de colaborare între UVT și administrația publică locală, dar și cu stakeholderi din comunitate, pentru că împreună vom aduce orașului și regiunii de vest soluțiile sustenabile de dezvoltare”., a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.

A doua temă a dezbaterilor a adus în prim-plan Strategia de SmartCity Timișoara 2022-2027, prin care Primăria Timișoara propune soluții de digitalizare și automatizare dedicate domeniului public urban, proiect la care UVT va contribui cu expertiză sectorială.

1000x100 casa brutarului

Mă bucur că la UVT regăsesc o viziune bine structurată despre relația universității cu administrația și cu economia. Noi suntem chemați să propunem strategii prin care să reducem decalajul de inovare pe care îl resimțim între mediul privat și administrația publică, așa cum este aceasta în prezent, care, vedem bine, nu are are tendința de a schimba și de a inova. Din această cauză este important întregul ecosistem, în care se află și mediul privat și universitățile, care împreună pot schimba în bine ritmul inovării, chiar și în administrație.”, a afirmat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Viziunea UVT este cuprinzătoare și holistică, iar ideea parteneriatului public este bine pusă în practică. Este o provocare pe care o văd, inclusiv pentru soluțiile pe care le vom adopta la CJ Timiș, pentru infrastructură și economie, ori pentru noi proiecte de dezvoltare. Vom răspunde prin câteva propuneri concrete ale CJ Timiș la această provocare de bun augur și de mare importanță pentru viitor.”, a declarat și Alin Nica, președintele CJT.