Viitorul punct muzeal de la Parța care va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România, vechi de aproximativ șase mii de ani, va fi gata până la sfârșitul anului, dau asigurări constructorii. Autoritățile locale se așteaptă ca investiția să atragă și mai mulți turiști în localitatea deja cunoscută în județ ca având cele mai multe biserici.
Construcția muzeului de la Parța a început anul trecut în luna octombrie. Lucrările la clădirea cu două etaje ar fi trebuit să fie gata în 9 luni, însă pandemia și războiul de la granițe a dat peste cap termenele estimate inițial. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 400.000 de euro, bani obținuți prin programul transfrontalier România-Serbia.
„În decembrie 2021, lucrările au fost sistate pe perioada iernii și au fost reluate în martie 2022. Contractul s-a prelungit cu perioada de sistare, din cauza problemelor generate de pandemie și situația războiului. S-a ajuns să se facă aprovizionarea foarte greu cu unele materiale – nu se găseau pe piață, altele trebuia să fie importate. Contractul s-a prelungit până la finalul anului 2022. Acum este finalizată infrastructura clădirii, suprastructura, urmând ca săptămâna viitoare să se dea drumul la șarpantă și să se monteze învelitoarea care va fi mai specială, fiind o ardezie gri antracit. S-au făcut și lucrările de instalații sanitare, branșamentul de apă și canal, partea de cablare a instalației electrice. S-au început lucrările de tencuială și a fost comandată tâmplăria exterioară.”, au transmis reprezentanții Constructim, firma care realizează obiectivul.
Muzeul de la Parța va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România. Sanctuarul, vechi de peste 6.000 de ani, este de formă rectangulară și este împărţit în două încăperi. Pe ambele părţi ale zidului despărțitor dintre acestea era o masă altar pe care au fost descoperite o serie de obiecte care oferă o imagine despre ritualurile care erau practicate aici. Sanctuarul a fost descoperit în 1981, cu ocazia săpăturilor arheologice din apropierea Parței. Acesta a fost transferat și montat aproape la scară într-o încăpere a Muzeului Banatului, în Castelul Huniade, care stă închis de 15 ani.
Clădirea ce se ridică la Parța este amplasată într-o zonă cu acces facil în centrul localităţii, în apropierea primăriei şi a altor obiective sociale şi religioase. Imobilul va avea o componentă administrativă, dar și una dedicată în totalitate vizitatorilor.
Primarul localității Parța speră ca punctul muzeal să fie inclus într-un produs turistic mai amplu, mai cu seamă că în comună se află nu mai puțin de 6 biserici, dintre care 4 sunt ridicate în aceeași intersecție.
„Noi intenționăm ca în momentul în care acest muzeu va fi finalizat să legăm mai multe obiective importante din localitate care pot fi incluse într-un traseu turistic de o zi. Și aici aș putea aminti Biserica Ortodoxă Sârbă care este construită în 1851, celelalte biserici care sunt în aceeași intersecție – Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, toate au o vechime de 100-120 de ani ca an de construire. De asemenea, avem tot pe acest drum care leagă Parța de localitatea Petroman, podul construit în perioada ocupației otomane, are o vechime de aproximativ 300 de ani, care, din păcate, în momentul de față este disputat de cei de la comisiile de cultură și operatorul care trebuie să construiască acel tronson de drum. S-au luat în calcul mai multe variante de rezolvare a acestui impediment. Din punctul meu de vedere, acel pod ar trebui să rămână, să fie separat de ce înseamnă tronsonul de drum, dacă se poate – restaurat și pus într-un circuit prin care să poată fi vizitat de cei care sunt amatori de astfel de vestigii. Gândiți-vă că și în orașul Ciacova există acea culă care este tot din acea perioadă. Practic, cineva care este interesat de asemenea vestigii să vină să le și vizualizeze.”, a declarat primarul Daniel Drăgan.