Viitor sumbru pentru proiectele comunităţilor din Caraş-Severin

Implementarea nenumăratelor proiecte pentru dezvoltarea comunităților în Caraș-Severin reprezintă atât un motiv de bucurie, cât, mai ales, unul de îngrijorare, sărăcia și depopularea fiind elementele care pun în pericol sustenabilitatea acestor programe.

Nu este pentru prima dată când edilul comunei Berzasca, Petru Nicolae Furdui, aduce în discuție o problemă care ar putea fi devastatoare în viitorul apropiat, o problemă care face referire la incapacitatea cărășenilor de a susține financiar funcționalitatea la parametrii normali a tuturor proiectelor, în special a celor de apă și canal.

„Toate comunele și orașele mici, vorbim despre județul Caraș-Severin, se bucură de foarte multe proiecte realizate: apă, canal, lucruri extraordinare, lucruri pe care eu le-am făcut acum 15-20 de ani. Ei bine, vă spun că, financiar, aceste proiecte nu se vor putea susține. De ce? Pentru că proiectele au fost realizate pe baza unor informații date de Institutul Național de Statistică, informații raportate la nivelul anului 2011, când populația era undeva la 2.000 de locuitori și astăzi tu efectiv în comunitate mai ai 600 de oameni. În aceste condiții, ori produci apă pentru 2.000 de locuitori, ori pentru 600, cheltuielile sunt aceleași. Dar acei 600 de oameni de unde vor putea susține aceste cheltuieli?”, este semnalul de alarmă pe care îl trage șeful administrației publice locale din Berzasca.

Mai mult decât atât, deși aceste servicii se-ndreaptă cu pași repezi spre abis, Petru Nicolae Furdui a mai ținut să explice faptul că toate aceste lucruri nu pot fi subvenționate, spre exemplu, din bugetul local, la fel cum se întâmplă în cazul serviciului de salubrizare, întrucât, potrivit legislației, acest lucru nu este permis.

„Vor începe intrarea în cascadă a falimentelor serviciilor create pentru susținerea activității. Gândiți-vă că există o instituție care veghează asupra cheltuirii banului public și care vine și spune că tu nu ai voie să risipești banul public și să subvenționezi serviciul de apă și canal. Poți să subvenționezi serviciul de salubrizare, dar și această subvenție provine tot din impozitele pe care le plătește omul. Deci, ori îi pun o taxă mai mare aici, ori îi pun impozit, tot din banul omului este.”, a concluzionat primarul din Clisura Dunării pentru expressdebanat.ro.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/