Fotbalul nu mai este demult un sport caracteristic doar bărbaților, sportiv de performanță în acest domeniu putând fi oricine, indiferent de sex, etnie, statut etc. Iar un exemplu viu, care a depășit orice barieră a stereotipurilor, este Daria Muntean, prima și singura (până la momentul actual) tânără din Moldova Nouă care a descoperit fotbalul nu doar la stadiul de pasiune, ci a mers mai departe, ajungând astăzi, la doar 14 ani, să fie invidiată pentru driblingul ei de jucători din prima ligă.
Se spune despre fiecare dintre noi că, încă din copilărie, începem să ne dăm seama de anumite abilități pe care le deținem, lucru confirmat de mica fotbalistă din orașul de la malul Dunării. Aceasta a povestit, pentru expressdebanat.ro, când anume a început să conștientizeze că jucăriile și păpușile nu sunt neapărat punctul ei forte, ci mingea și terenul de fotbal: „Interesul pentru fotbal l-am descoperit încă de la vârsta de 8 ani, iar cel care și-a dat seama primul de calitățile mele native în acest domeniu a fost Marius Costache, omul care s-a ocupat de antrenamentele mele și care mi-a permis să joc pe terenul de fotbal al fostului Stadion Minerul Moldova Nouă”.
Ținând cont de abilitățile tinerei, antrenorul Costache i-a convins pe părinții Dariei despre cât de importantă este susținerea lor în privința viitorului odraslei. Drept pentru care, în 2017, adolescenta se mută la Clubul de Fotbal Feminin „Olimpia” din Cluj-Napoca, „un club cu performanțe reale pentru fotbalul feminin din România, un club care suportă și sprijină fetele (de la grupa de copii și juniori până la echipe de Liga 1), facilitându-le acestora atât masa, cazarea, echipamentele, cât și școlarizarea pe tot parcursul anului,” subliniază Costache.
Mai mult decât atât, fostul antrenor al Dariei subliniază susținerea necondiționată de care a beneficiat tânăra din partea tatălui ei: „Tatăl ei a avut o importanță foarte mare pentru că a susținut-o, a încurajat-o și a împins-o de la spate, tot timpul i-a mărit ștacheta. Pentru el e o realizare foarte mare că fata lui din Moldova Nouă ajunge la un club foarte important din România”.
Împreună cu echipa de la Cluj (grupa de juniori 2004-2005), tânăra din Moldova Nouă vorbește despre medaliile obținute la turneele de tineret, semn că munca acesteia începe să dea roade: „În cadrul ultimului turneu (turneu de futsal), organizat la Cluj, am reușit să ieșim pe locul întâi, același loc pe podium pe care l-am obținut și în vara anului trecut la Cupa Tymbark, organizată la București”.
Pe lângă sport, adolescenta se focusează să nu piardă ritmul cu învățătura, Daria urmând și cursurile Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, acolo unde, mărturisește ea: „Nivelul pretențiilor este mult mai mare, cerințele profesorilor fiind aceleași, indiferent de elevii care fac sau nu sport de performanță!”.
Următorul pas al fotbalistei din Clisură, după terminarea clasei a VIII-a, ar fi să urmeze cursurile Liceului Sportiv din Cluj-Napoca și, peste câțiva ani, aceasta speră s-ajungă la nivelul celor doi idoli, jucători de excepție ai sportului rege: Cristiano Ronaldo și Laura Rus (românca din campionatul italian, de la Hellas Verona).
Întrebat dacă, peste câțiva ani, i-ar preda ștafeta Dariei Muntean pentru a descoperi și încuraja alte fete (la fel cum și ea a fost descoperită) cu scopul de a face performanță în acest domeniu numit fotbal, fostul antrenor al tinerei și organizator al concursurilor sportive la CS Moldova Nouă, Marius Costache, răspunde cu optimism: „Cea mai mare realizare ar fi ca Daria, într-o perioadă scurtă de timp, să reușească să îmbrace tricoul echipei naționale feminine de fotbal. Asta după ce zona Moldova Nouă a mai dat câțiva internaționali care ne-au reprezentat cu marcă, și aici aș vrea să-i numesc pe domnii Miodrag Belodedici, Mihăiță Pleșan, care au ajuns să îmbrace tricoul echipei naționale. Eu îmi doresc din tot sufletul ca și Daria Muntean să fie un nou nume pentru orașul Moldova Nouă. Pe mai departe, am încredere și certitudine că Daria va putea să facă performanță în fotbalul feminin și mi-aș dori din tot sufletul ca, din momentul în care ea îmbracă tricoul echipei naționale, atunci eu să ies la pensie și să predau ștafeta unui nou șlefuitor de talente la Moldova Nouă, mai ales pentru fotbalul feminin, deorece fetele reprezintă, la ora actuală, o nouă motivație pentru fotbalul modern. Mi se pare că s-a ajuns la un nivel în care și fetele pot să facă aceeași performanță ca și băieții”.