VIDEO/FOTO: Scena teatrului de vară din Herculane, prea mică pentru un festival atât de mare!

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Festivalul Internaţional de Folclor „Hercules” şi-a consumat săptămâna trecută ediţia cu numărul 44, ceea ce face ca evenimentul de la Băile Herculane să fie cel mai vechi din Caraş-Severin şi unul dintre cele mai vechi din ţară.

Într-un cadru natural de excepţie, peste 1.000 de artişti de pe întreg mapamondul au oferit localnicilor şi turiştilor din Băile Herculane un adevărat spectacol de culoare şi dans care s-a întins pe durata a cinci zile. În ciuda vremii capricioase şi a unor mici deficienţe, ediţia de anul acesta a Festivalului „Hercules” a fost una la superlativ, drept dovadă fiind ropotele de aplauze care au însoţit fiecare program pus în scenă de români, moldoveni, americani, indieni, mexicani şi alte atâtea naţii şi culturi dintre cele mai spectaculoase.

YouTube video

Spectacolul a început pe străzile oraşului-staţiune, odată cu parada ansamblurilor participante, şi a continuat timp de cinci seri pe scena teatrului de vară din Parcul Vicol. În prima seară au încântat publicul prezent în număr foarte mare fanfara Liceului de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa, Fanfara „Ilie Chera Iucu” din Lăpuşnicu Mare, Ansamblul „Ivane Javakhishvili” din Tibilisi, Georgia, Ansamblul „Alianza” din Mexic, „Clog America”, „Aboriginal Dance Culture & Art Grup” din Taiwan, ,,Gorgany” din Lvov, Ucraina, Ansamblul ,,Doina Timişului” al Casei de Cultură a Studenţilor Timişoara şi Ansamblul „Reşiţeana” al Şcolii Populare de Arte şi Meserii„Ion Românu”.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645672213202″]

În a doua seară au apărut în faţa publicului spectator ansamblurile „Lozioara” şi „Cavalerii Armoniei”, din Republica Moldova, „Bocşana”, al Casei Orăşeneşti de Cultură „Tata Oancea”, „Vermeşana”, al Casei de Cultură Vermeş, „Satul meu Ramna” şi „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeş.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645682657665″]

O zi mai târziu au primit aplauze la scenă deschisă şi turcii din Ansamblul Hasad Genclick Ve Spor Kulubu, Ansamblurile „Arcanul”, al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, „Florile Semenicului”, al Casei Culturale Bolvaşniţa, şi „Bârzava” din Reşiţa.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645723496133″]

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Spectacol a fost şi joi, când au urcat pe scenă ansamblurile „Mirche Acev” din Macedonia, „Panghat Performing Arts Group” din India, sârbii ansamblului din Maidanpeck, „Pusta Banatului” din Timişoara, „Hora Caraşului” al Casei de Cultură Oraviţa şi „Armenişana”.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645628748276″]

În ultima seară de festival şi-au prezentat cu mândrie portul popular şi tradiţiile zonei Ansamblul „Iedera” din Oţelu Roşu, „Datina Cărăşană”, al Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Caraş-Severin şi „Semenicul” al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin. Dan Liuţ, în calitate de prezentator al festivalului, a avut şi el un rol foarte important în reuşita acestei ediţii, fiind mai simpatic, iar glumele sale mai inspirate ca niciodată.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645268872359″]

După căderea cortinei peste ediţia a 44-a a Festivalului „Hercules” s-au rostit numai cuvinte de laudă şi s-au lansat promisiuni pentru ediţiile următoare. „Pe parcursul celor cinci zile au participat zece colective artistice din zece ţări, de pe trei continente, trei colective artistice din ţară, două din Timişoara şi unul din Suceava, 14 ansambluri folclorice din judeţul Caraş-Severin şi două fanfare, una de adulţi şi una de copii. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea şi derularea acestei ediţii cu numărul 44. Acest festival s-a impus în plan judeţean, naţional şi internaţional”, a declarat Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiţionale. Oana Petrica, directorul Institutului de Cercetare a Patrimoniului Cultural, Tradiţional şi Material din Bucureşti, a fost şi anul acesta invitată de onoare a festivalului. „Vă felicit pentru această ediţie, pentru profesionalismul de care aţi dat dovadă în organizarea şi selecţia trupelor. Ne-aţi adus o mare bucurie pentru că ne-aţi adus fragmente de viaţă spirituală din Banat, din întreaga Românie, din Europa şi întreaga lume. Vă dorim să aveţi putere să duceţi mai departe acest festival de excepţie în ceea ce înseamnă cultura românească”, i-a transmis Oana Petrica directorului Ţunea.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645680003844″]

Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a subliniat la rândul său importanţa acestui festival: „Am fost pentru a şasea oară la acest prestigios eveniment care putem spune că e deja la rang de festival nu doar internaţional, ci mondial”. Primarul din Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, a profitat de ocazie pentru a cere instituţiilor judeţene să se implice şi mai mult în susţinerea staţiunii de pe Valea Cernei, pentru că Festivalul „Hercules” e un prilej excelent de a câştiga imagine şi turişti. „E foarte important pentru noi toţi acest festival. Pentru ediţiile următoare vom încerca să facem şi mai mult. Dacă şi infrastructura ar fi pusă la punct, vom avea mai mulţi turişti”, a spus Vasilescu.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/