Spiritualitatea și cultura și-au dat mâna într-o armonie perfectă în această seară la Caransebeș, când sute de creștini au asistat la aprinderea candelei sfinte în Catedrala Ortodoxă Episcopală.
Lumina păcii a fost adusă simbolic de doi prunci în Cetatea Caransebeșului de la Betleem pentru praznicul împărătesc al Nașterii Domnului. Gazda evenimentului a fost Episcopul Caransebeșului, PS Lucian.
,,Trebuie să reflectăm la cuvintele vieții veșnice, la evanghelia pe care ne-a vestit-o. Nu este suficient să primim această lumină sau să primim în fiecare an colindul sfânt și bun, ci trebuie să ne transfigurăm la aceste cele mai mari praznice ale creștinătății: Nașterea și Învierea Domnului. Vă îndemnăm pe toți să meditați la cuvintele Domnului Isus Hristos care ne spun: « Eu sunt lumina veșnică… Cel ce îmi urmează mie nu va umbla în întuneric, ci va avea Lumina Vieții Veșnice»”, a spus PS Lucian Mic.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647578734643″]
Acţiunea a continuat cu tradiționalul concert simfonic susţinut de Filarmonica ,,Banatul” din Timişoara, dirijată de Gheorghe Costin. Nu întâmplător concertul se desfășoară în această zi la Caransebeș. Orchestra are 21 de membri de orchestră și 62 de coriști și doar jumătate au fost prezenți în Cetatea Gugulanilor pentru că cealaltă jumătate a susținut un program simfonic exact la aceeași oră, însă într-o biserică soră din Olanda. De altfel, Caransebeșul este singurul oraș din România care este anunțat de televiziunea națională din Austria că se află pe harta orașelor satelit distribuitor de lumină sfântă.
,,Suntem cu toții într-o perioadă în care suntem mai sensibili, mai optimiști, facem parte din întregul tablou al sărbătorilor de Crăciun. Mulțumim Filarmonicii pentru că într-o perioadă încărcată de concerte și-a făcut timp pentru Caransebeș”, a declarat primarul Marcel Vela, care le-a urat tuturor celor prezenți Sărbători fericite și liniștite.
Flacăra aprinsă este adusă în ultimii şase ani în municipiul Caransebeș și este împărțită sutelor de credincioși în dorinţa de a promova pacea ca modalitate de a relaţiona cu ceilalţi, precum şi dialogul ecumenic.
La finalul acțiunii toți cei prezenți au primit în dar o candelă aprinsă pentru ca lumina adusă de la Betleem să alunge întunericul din sufletele şi din viaţa lor.