Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oraviţa care ar fi trebuit să aibă loc ieri, la Căminul Cultural Brădişorul de Jos, s-a transformat într-un adevărat circ. Singura problemă a consilierilor este că vor băga mai puţini bani în buzunar în luna octombrie!
Primarul Oraviţei, Dumitru Ursu, a convocat prin Dispoziţia Nr. 587, din 25 octombrie, şedinţa extraordinară a Consiliului Local pentru data de 30 octombrie, ora 14, la Căminul Cultural din Brădişorul de Jos, o clădire dărăpănată, fără geamuri, al cărei acoperiş stă să cadă şi în care şi-au făcut nevoile câinii vagabonzi. Locaţia respectivă este una improprie, fără dubii, dar nu a fost aleasă deloc întâmplător de edilul-şef. Acesta şi-a dorit ca aleşii locali să vadă cu ochii lor cum arată clădirea pentru reabilitarea căreia majoritatea a refuzat să-şi dea votul în şedinţa precedentă.
Aşa cum s-au lăudat încă din momentul convocării, cei mai mulţi dintre consilierii locali nu au binevoit să se prezinte la şedinţa extraordinară. Au venit în mijlocul oamenilor din Brădişorul de Jos, care aşteptau nişte explicaţii, primarul Ursu, consilierii PSD, Zainea, Oprean, Ion, Pirici şi Curea, consilierul PDL, Dumitru Ghenadi, secretara Constanţa Sârbu şi cam atât. Din lipsă de cvorum, şedinţa nu s-a mai ţinut. “În urmă cu câteva zile, am avut şedinţa ordinară de Consiliu Local în care s-a supus votului un proiect de hotărâre care viza reabilitarea acestui cămin. Primăria ar fi trebuit să suporte doar zece la sută din valoarea lucrărilor, adică vreo 600 de milioane. Proiectul nu a trecut, deşi banii nu i-am fi dat acum, ci la anul, în momentul aprobării alocării fondurilor prin Programul Naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale. Din acest motiv am vrut ca şedinţa extraordinară să aibă loc aici, să vadă şi dânşii cum arată căminul. Poate unii nu au ştiut în ce stare se află clădirea”, a declarat primarul Dumitru Ursu. “E bine că a fost convocată şedinţa aici, să vadă şi cei pe care i-am votat care sunt condiţiile de aici. Dacă nu se repară acum, se va dărâma de tot. Nu înţeleg de ce nu au venit”, a declarat Ioan Gagiu, unul dintre cetăţenii care a fost lăsat să aştepte cu ochii în soare de către aleşii locali.
Preşedintele dă vina pe primar!
Şedinţa de ieri ar fi trebuit condusă din postura de preşedinte de Ion Miloş. Acesta nu s-a prezentat însă, dar nu pentru că ar fi fost deranjat de locaţia aleasă pentru desfăşurarea şedinţei, ci din alte motive. “Convocarea şedinţei nu s-a făcut în termenul prevăzut de regulament. Mai mult decât atât, nu a fost pusă la dispoziţie documentaţia. Nu e prima dată când se întâmplă astfel. Totul pleacă de la proiectul respins în şedinţa trecută, legat de căminul de la Brădişorul de Jos. Chiar dacă ar fi fost votat, proiectul nu ar fi avut nicio şansă deoarece era depăşit termenul de depunere”, şi-a justificat absenţa Ion Miloş. Primarul Ursu îl contrazice însă şi arată faptul că a depus documentaţia necesară comisiilor Consiliului Local pentru validare în data de 14 octombrie. “Noi aveam toate documentele pregătite, mai aveam nevoie doar de hotărârea Consiliului Local pentru depunerea proiectului”, a precizat edilul-şef.
Altă “şedinţă”, la Primărie!
În acelaşi timp, mai mulţi consilieri se aflau în sala de şedinţe a Primăriei, unde au hotărât sesizarea Prefecturii Caraş-Severin, considerând că primarul Ursu îşi bate joc de ei convocându-i într-o clădire care arată groaznic. Mai grav este însă că pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri s-a aflat un proiect de hotărâre privitor la rectificarea bugetului, care a rămas nediscutat. În biroul său de la Primărie l-am găsit pe viceprimarul Tudor Nicolae, care a avut o altă variantă pentru absenţa consilierilor de la şedinţă. “Majoritatea consilierilor locali nu au vrut să meargă la Brădişorul de Jos, dar au fost la primărie. Nu au fost nici materialele pregătite. Eu am avut treabă la Primărie”, şi-a justificat absenţa viceprimarul.
Poziţiile consilierilor locali şi a angajaţilor Primăriei sunt de-a dreptul revoltătoare, mulţi dintre aceştia demonstrând că îi doare undeva de cetăţenii oraşului. Spre exemplu, consilierul local Dumitru Ghenadi s-a deranjat atât de tare deplasându-se până la Brădişorul de Jos, încât a întins-o în mai puţin de un sfert de oră sub pretextul că îi este foame. Pe toate le întrece însă atitudinea secretarei administraţiei locale, Constanţa Sîrbu, care încerca să-l consoleze pe primar, acesta fiind dezamăgit de ratarea unei investiţii importante cu bani puţini de la bugetul oraşului. “Domnu’ primar, lasă-l încolo de proiect, nu-i sfârșitul Oraviței!”, i-a recomandat secretara edilului-şef, nu înainte de a-l acuza că-şi bate joc de consilierii locali. Aceeaşi secretară plătită din bani publici demonstra în timpul şedinţei Consiliului Local din 22 octombrie că habar nu are de legea administraţiei publice locale. Constanţa Sîrbu n-a avut loc de reprezentantul unui portal de ştiri şi insinua că acesta nu are ce căuta la o şedinţă publică, deschisă oricărui cetăţean. Mai mult decât atât, cea mai importantă discuţie purtată ieri pe holurile primăriei era legată de indemnizaţia consilierilor pe luna în curs, care ar trebui tăiată din cauza absenţelor la şedinţa de ieri.
Au “votat” pentru prăbuşirea căminului!
Proiectul prin care se intenţiona reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural a picat în şedinţa din 22 octombrie după ce şase consilieri din cei 14 prezenţi s-au abţinut. Este vorba de Sandu Tudori, Marcel Laza, Virgil Robciuc, Liviu Almăşan, Aurel Marcu şi Ion Miloş. În condiţiile în care proiectul respectiv a căzut şi nu s-a avansat nicio altă propunere, Căminul Cultural Brădişorul de Jos e condamnat să se prăbuşească.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637152627814″]