Afaceristul Romeo Dunca a răsuflat ușurat odată cu deschiderea unității de aviație de la Caransebeș. Acest pas important pentru gugulani are ecou în întregul județ, siguranța cărășenilor și a turiștilor fiind principalul obiectiv vizat odată cu deschiderea aeroportului.
Romeo Dunca este doar unul dintre cei care sperau ca această inițiativă de redeschidere a unității de aviație să devină certitudine. Afaceristul, cu istorie în turismul de pe Muntele Mic, era până nu demult un pilon principal în situațiile de urgență din județ.
Asta, în primul rând pentru că, fără o unitate de aviație care să permită județului să aibă o stație SMURD, în situații de maximă urgență se apela la unul dintre elicopterele afaceristului cărășean pentru a se interveni cât mai eficient acolo unde era necesar.
Cum județul se bucură acum de unitatea specială de aviație de la Caransebeș, elicopeterele lui Romeo Dunca nu vor mai fi necesare decât pentru sporturi extreme și o promovare unică a turismului cărășean.
Aceasta nu este însă cea mai mare prioritate a unității SMURD de la Caransebeș, spune omul de afaceri. Cel mai important aspect este operativitatea în situații de urgență, în condițiile în care accidentele în munții județului le dau de multe ori bătăi de cap autorităților competente.
„Este foarte bine că s-a deschis un punct de aviație la Caransebeș. Este situat într-o poziție bună, între munți unde se pot întâmpla periodic multe tragedii și pot apărea situații de urgență. Unitatea de aviație, cred eu, acordă un plus de siguranță pentru zonele montane din județ”, a explicat omul de afaceri Romeo Dunca.
Cel mai celebru caz în care nu s-a putut interveni cu rapiditate în munte s-a petrecut acum șase ani. Atât omul de afaceri, cât și autoritățile locale din Caransebeș au trecut prin momente de groază care s-ar fi putut transforma într-o tragedie. În data de 2 decembrie 2007, primarul Marcel Vela împreună cu alți trei colegi au hotărât să plece cu elicopterul până la pârtia lui Romeo Dunca de pe Muntele Mic, acesta din urmă urmând să ajungă acolo pe snowmobil. Pilotul a ales ruta mai rapidă spre pârtie și a trecut peste un vârf de munte, atingând în zbor 2200 de metri. Din cauza altitudinii, elicopterul s-a înclinat spre dreapta, iar pilotul nu a mai reușit să îl redreseze, prăbușindu-se.
În acel moment, fără o stație SMURD care să intervină operativ, primarul și cei trei pasageri au fost nevoiți să umble prin zăpada până la brâu timp de trei ore. Tot Romeo Dunca a fost cel care a intervenit de urgență în ajutorul acestora.