Proiectele de dezvoltare economică, socială și de turism au avut mare priză la administrațiile locale, dar și la forul județean. Asta o demonstrează numărul mare al celor câștigate prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră.
Consiliul Județean Caraș-Severin a găzduit astăzi conferința de încheiere a uneia dintre sesiunile programului, de o importanță deosebită atât pentru România, cât și pentru Serbia. „Caraș-Severin asigură granița de sud-est a Uniunii Europene, ceea ce ne face responsabili de mai multe lucruri. Măsurile din cadrul Programului IPA au fost de succes, întrucât județul a implementat în perioada 2007-2009, 13 proiecte. Alte două au fost câștigate ulterior, iar acum 5 sunt în derulare”, a declarat Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Șeful BRC Timișoara, organism prin care aplicanții au ajuns în posesia acestor fonduri pentru dezvoltare, a ținut să facă o serie de precizări referitoare la Programul IPA. „De fapt, rolul tuturor proiectelor aplicate a fost să îmbunătățească nivelul de trai al locuitorilor din zona de frontieră cu Serbia. Acestea au adus în Caraș-Severin 47,12 milioane de euro, 13 la sută din valoarea ficecărui proiect fiind suportată de Guvernul României, iar 2 la sută de beneficiar”, a explicat Anca Lolescu.
S-a redus birocrația
Oficialii forului județean, instituție care a câștigat un număr consistent de proiecte, le-au explicat celor prezenți faptul că perioada de post aderare a României se deosebește fundamental de cea de preaderare, atunci când birocrația le-a dat mari bătăi de cap aplicanților. Lucrurile s-au simplificat mult acum, astfel că și numărul proiectelor câștigate a crescut considerabil.
„Pentru perioada 2014-2020, sperăm ca sumele alocate de Uniunea Europeană să fie și mai mari, astfel încât să putem fructifica mai bine relațiile pe care le-am dezvoltat deja cu partenerii sârbi”, a declarat Victor Naidan, din cadrul forului județean Caraș-Severin.
La conferința de prezentare de astăzi au fost prezenți și partenerii sârbi ai cărășenilor. Printre proiectele câștigate prin Programul IPA, se regăsesc cel referitor la implementarea sistemului de telemedicină la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, cel de colaborare a Reșiței cu Kikinda sau cele de dezvoltare turistică a județului în comuna Pojejena.