VIDEO. Medicii veterinari din Caraș-Severin protestează: „De lucru ne dau, dar de plătit nu ne plătesc”

Acțiuni de protest ale medicilor veterinari în întreaga țară. Oamenii sunt nemulțumiți din cauza plăților restante pe care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor întârzie să le achite. În plus, s-au impus noi reguli, dar fără să se ofere și condițiile necesare pentru ca medicii să le poată respecta.

7 medici veterinari din Caraș-Severin au protestat astăzi în fața Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, principalul motiv fiind că nu le-au fost plătite deconturile în conformitate cu Ordonanța de Urgență 117/2020, care modifică Legea 236/2019. Directorul executiv adjunct al DSVSA Caraș-Severin, Dorin Imbrea, a ieșit în fața instituției pentru a sta de vorbă cu oamenii. „Le-am explicat că Direcția Sanitară Veterinară este ordonator terțiar de credite, s-a solicitat la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinare, care este ordonatorul principal de credite, pentru a efectua deschiderea bugetară și a-i plăti pe acești medici concesionari care au relații contractuale cu Direcția Sanitară Veterinară. (…) Este vorba despre 10.000 de lei pentru fiecare contract aflat în derulare”. 

Dorin Imbrea a dat asigurări că și la nivel central se fac demersuri pentru a remedia problema. Chiar șefa Serviciului Economic a fost săptămâna trecută la Autoritatea Națională Veterinară, unde a primit asigurări că totul se va rezolva curând.

Din 33 de medici din 54 de circumscripții sanitare veterinare cu care DSVSA are contract, aproximativ 20 au adoptat această măsură de protest. Potrivit directorului Imbrea, plățile ar fi trebuit efectuate la finalul lunii octombrie, întârzierea nefiind atât de mare, însă oamenii care au pichetat sediul Direcției au avut cu totul altă părere.

„De lucru ne dau, dar de plătit nu ne plătesc”, a spus unul dintre protestatarii care au pichetat astăzi sediul DSVSA. „Banii trebuiau să vină din luna martie. Este vorba despre 10.000 de lei/lună. Singurul răspuns este că s-au făcut demersuri la București, dar nu s-a primit răspuns. Iar noi trebuie să ne plătim angajații, trebuie să întreținem cabinetele, iar situația financiară a fiecărui cabinet este destul de precară. Există medici veterinari care au venituri sub salariul minim pe economie, ceea ce nu mai poate reprezenta o sustenabilitate a cabinetelor respective”. 

Veniturile nu sunt singurele nemulțumiri ale medicilor. Aceștia spun că s-au trezit cu noi obligații: „să punem noi sub supraveghere gospodăriile unde găsim animale neidentificate, lucru care nu se pune în sarcina medicului veterinar de liberă practică, ci în seama oficialilor. Ni s-a spus să adunăm și coordonatele GPS pentru fiecare gospodărie. Noi nu suntem nici topografi, nu avem nici pregătirea pentru o astfel de îndeletnicire”.

Conform procedurii pe care medicii o contestă, ei ar trebui să viziteze constant gospodăriile cu animale neidentificate, ceea ce contravine măsurilor impuse de Guvern prin care se reduce la minimum interacțiunea dintre oameni. În plus, nimeni nu le-a dat echipamente adecvate pentru un astfel de demers. Oamenii sunt deciși să picheteze zilnic sediul DSVSA până când li se vor rezolva solicitările.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/