VIDEO. „Manifest“ românesc la Chicago, pe versurile unei poete din Banat!

După Voltaj şi Taxi, încă o trupă românească a produs o piesă-manifest aliniată protestelor din ultimele şase zile. Toţi membrii Vox Maris Band trăiesc în Chicago, cel mai mare oraş din statul american Illinois, la fel ca şi autoarea versurilor, bănăţeanca Alina Celia Cumpan.

Intitulată chiar „Manifest“, piesa a fost lansată online în seara de duminică, 5 februarie 2017, zi în care peste 500.000 de români au protestat în marile oraşe din ţară şi chiar şi din străinătate.

„Deşi suntem la distanţă, inima noastră bate pentru România“ – ne transmit la unison membrii Vox Maris Band care semnează „Manifestul“: Adrian Nechiti – liderul trupei, din Reghin, Dan Rizo – Deva, Dragoş Boscoianu – Suceava, Marcel Vineşar – Cluj-Napoca, Marius Olteanu – Târgu Lăpuş, Dan Păduraru – Galaţi. Versurile piesei aparţin cărăşencei Alina Celia Cumpan, aranjamentul muzical – Vox Maris Band, producţia video – stunning-image.com.

„MANIFEST

Guvernanţi să nu uitaţi

Voi ne-aţi făcut Imigranţi!

Ani întregi trădaţi, minţiţi,

Ne-aţi graţiat de părinţi.

 

Vouă ştim că nu vă pasă

Aţi tras plasă dupa plasă

Astăzi vreţi să graţiaţi

Dar nu ne lăsăm furaţi!

 

Ne unim pentru dreptate

De aproape, de departe,

Pentru cei ce-n ‘89

Au visat o lume nouă.

 

Pentru noi democraţia

Nu e soră cu hoţia,

Învăţaţi cum să munciţi

Nu cum să ne umiliţi!

 

Suntem frate pentru frate

Încă credem în dreptate,

Când guvernul ne ignoră

Mână-n mână facem horă!

 

Ne unim pentru dreptate

De aproape, de departe,

Pentru cei ce-n ‘89

Au visat o lume nouă“.

MANIFEST – VOX MARIS BAND CHICAGO

DEȘI SUNTEM LA DISTANȚĂ, INIMA NOASTRĂ BATE PENTRU ROMÂNIA!"MANIFEST" – VOX MARIS BAND CHICAGO Aranjament muzical: Vox Maris bandProductie video: http://www.stunning-image.com/Versuri: Alina Celia Cumpan

Gepostet von Vox Maris Band am Sonntag, 5. Februar 2017

La protestele românilor din Chicago, desfăşurate joi şi sâmbătă, a participat şi Alina Celia Cumpan, împreună cu băieţelul ei, Harris. Născută în urmă cu 34 de ani în satul cărăşean Mercina, comuna Vărădia, Alina Celia Cumpan a trăit în Reşiţa până la vârsta de 27 de ani, când şi-a luat inima şi sufletul în dinţi, plecând în Statele Unite ale Americii.

„Vreau să cred că dreptatea şi adevărul nu rămân utopice, vreau să văd că românul îşi va exercita dreptul la vot mult mai conştient decât până acum, vreau să sper că românii vor conştientiza şi valorifica puterea societăţii civile în care ei sunt singurii deţinători de monopol pe viitorul lor. Nu am ieşit în stradă să fac istorie, am ieşit pentru cei care au făcut istorie… Pentru Ţuţea, Coposu, străbunicii şi bunicii neamului meu. După 27 de ani, «Deşteaptă-te române!» s-a cântat articulat săptămâna asta de către toţi cei care au avut glasul mutilat de oboseală, nepăsare sau resemnare“, a declarat pentru expressdebanat.ro Alina Celia Cumpan.

După debutul literar cu „Între două lumi şi mine“, din 2007, Alina Celia Cumpan a scris şi publicat un al doilea volum de versuri în 2015, de această dată în SUA, „Har risipit“ văzând lumina tiparului atât în limba română, cât şi în engleză. În 26 februarie 2017 va lansa „Selfie Altruist“, volum de versuri în română, dar şi cu traducere în engleză şi spaniolă. A făcut parte din echipa ziarului 24 de Ore, cotidianul Banatului, unde, „de la voi, de la regretatul Mircea Cavadia, de la Eugen Cotarcea şi Dani Stanciu, am învățat să «urlu» şi să am alergie la nesimţire. Sunt o bănăţeancă crescută în pusta Banatului, în Mercina, un sat din Caraş-Severin, crescută într-un cult al valorilor naţionale şi cu o mare consideraţie pentru eroi, pământ şi neam (străbunicul – veteran de război, bunicul – un sfânt cu tinereţea pierdută în lagărele comuniste, tata – un exilat politic nereuşit)“, ni s-a confesat Alina Celia Cumpan.

Adrian Nechiti, liderul trupei Vox Maris Band, ne-a povestit cum a apărut colaborarea cu Alina: „Prietenul şi managerul nostru Alex Tita a introdus-o pe Alina de ceva timp, doar că nu am avut ocazia până acum să lucrăm laolaltă. Acesta este primul proiect împreună cu ea. Joi am primit versurile de la Alina şi sâmbătă noaptea am înregistrat ad-hoc, fără nicio pregătire preliminară. Ne bucurăm să vedem aşa o reacţie pozitivă din partea românilor de pretutindeni“.

Vox Maris Band s-a născut în Chicago, în anul 2011, „ca o nevoie de exprimare a spiritului românesc“, spune Adrian Nechiti, liderul trupei Vox Maris Band. Formaţia a fost primită cu braţele deschise de comunităţile româneşti din SUA, fiind invitată să participe la festivaluri organizate în marile oraşe americane.
„Stilul musical, folk-rock, este reflectat de diversitatea membrilor componenţi ai trupei: solist vocal Dan Păduraru din Galaţi, chitară solo Adrian Nechiti din Reghin, chitară armonie Marius Olteanu din Târgu Lăpuş, percuţie Dan Rizo din Deva, chitară bass Dragoş Boscoianu din Suceava. În anul 2015, trupa a lansat primul album, «Călători prin Vise», reflectând trăirile interioare specifice emigrantului român din diaspora. În prezent lucrăm la editarea unui nou album şi pregătirea unei serii de concerte în Statele Unite“, a declarat Adrian Nechiti.