VIDEO. Klaus Iohannis și Ludovic Orban, la Jupa: Gazoductul BRUA, șansa multor localități din Caraș-Severin să se conecteze la gaz

Cel mai ambițios proiect din domeniul energiei, așa cum l-a numit președintele Klaus Iohannis, a fost finalizat. Cel puțin, s-a finalizat partea de obligații ce reveneau României, după cum a declarat premierul Ludovic Orban. Cei doi au fost prezenți astăzi la Stația de Comprimare Jupa, în contextul finalizării lucrărilor la gazoductul BRUA – Faza I. Care este avantajul localităților din Caraș-Severin?

Președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, miniștrii Virgil Popescu și Marcel Vela s-au aflat astăzi la Jupa, în Caraș-Severin, cu ocazia finalizării unei prime faze din lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

Premierul Ludovic Orban susține că finalizarea gazoductului s-a realizat cu fonduri cu peste 11% mai mici decât cele estimate inițial. „Este o investiție mare. Inițial fusese estimată investiția la aproape 480 de milioane de euro, s-a văzut ce înseamnă procedurile de achiziție derulate corect și s-a văzut ce înseamnă un control strict al acestui proiect, din costul final care este 423 de milioane de euro, cu peste 11% mai mic decât costul inițial”.

leader board 728 x 90 px

Orban a mai precizat că aproape 180 de milioane de euro au fost asigurate din fonduri nerambursabile, iar restul de Transgaz. „Aceasta este prima fază a BRUA, sigur că noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare și câteva lucruri care nu depind de noi, ci depind de partenerii bulgari și ungari. Și suntem încredințați că până la urmă o politică care este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii”, a mai spus premierul.

Conform acestuia, gazoductul BRUA are rolul de a diversifica sursele de gaze naturale ale UE, prin legarea la o conductă care aduce gaz din Azerbaidjan.

Prezent la eveniment, președintele Klaus Iohannis a spus că România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor.

„Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră – care sperăm să debuteze cât mai curând – România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a amintit că, deși România este al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc, utilizând instalații învechite și neperformante, care afectează sănătatea și poluează mediul.

Șeful statului a spus că programul național de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale „se materializează pe zi ce trece”. „Românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care țara noastră le are, care trebuie să fie exploatate inteligent, corect și eficient”, a mai declarat Iohannis.

În ceea ce privește județul Caraș-Severin, premierul Orban a explicat că această conductă va face legătura între Jupa-Caransebeș-Băile Herculane-Orșova și prin ea „se va permite conectarea la gaze naturale a foarte multor localități din Caraș-Severin și Mehedinți”.

Rămâne de văzut dacă se va respecta promisiunea făcută în urmă cu două luni la Băile Herculane, atunci când, la propunerea lui Romeo Dunca, Ludovic Orban dădea asigurări că la rețea vor fi conectate și orașele Oravița și Moldova Nouă.

Actualul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, prezent astăzi la Jupa, a catalogat investiția drept „o lucrare de calitate” și, „o mare realizare”. „A plecat gazul spre colegii noștri maghiari la ora 7 dimineața. Asta e important, să le dăm gaz, să nu le fie frig”, a spus Nelu Popa, primarul Reșiței, prezent și el astăzi la eveniment.

Edilul-șef ne-a dezvăluit că lista de investiții care vor ajuta județul Caraș-Severin este una foarte lungă, mai rămâne doar ca Romeo Dunca să le prioritizeze.

Sursă foto: Facebook Iasi TV Life