Milionarul de carton căruia PDSR-ul i-a dat pe mână perla turismului românesc ca să-și bată joc de ea a ajuns aseară târziu la sediul DIICOT Caraș-Severin! După ce a fost audiat, procurorul de caz i-a pus cătușe pe mâini!
Iosif Armaș și alte patru persoane au ajuns la miezul nopții trecute la Reșița fiind aduse din capitală după descinderile DIICOT și DGA. Cel care anunța zilele trecute că redeschide combinatul de la Oțelu Roșu, alături de parteneri sârbi, a refuzat să facă vreo declarație după ce a fost coborât din duba mascaților. La fel și funcționarii Rezervelor de Stat și lichidatorul care ar fi implicați în tunurile de peste 30 de milioane de euro!
După încheierea audierilor, șase persoane au fost reținute pe bază de ordonanță pentru 24 de ore. Printre acestea și Iosif Armaș! Față de alți șase suspecți s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar. Aici fiind vorba și de fostul manager al societăților lui Armaș în perioada 2002-2008, Ilie Iova, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin. În cursul zilei de astăzi, procurorul de caz va sesiza judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Caraș-Severin cu propuneri de arestare preventivă.
Armaș este acuzat că a inițiat un grup infracțional organizat având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia și, totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active. „S-a reţinut că privatizarea SC HERCULES SA Băile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001, ocazie cu care a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92 % de către SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, societatea controlată de către liderul grupului infracţional şi care la data respectivă deținea 68 % din acțiuni”, precizează procurorii.
Mai exact, în perioada 2001-2006, în baza unor relaţii contractuale, suspectul a preluat de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale cantitatea totală de 9.960.680 kg de zahăr, pe care ulterior nu le-a restituit, producând un prejudiciu ANRSPS în cuantum de 43.288.697,99 lei. De asemenea, s-a reţinut că începând cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, în calitate de acționar majoritar în cadrul SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA București, a determinat ca datoriile pe care societatea le avea şi care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC HERCULES SA Băile Herculane.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157666876466475″]
„În atingerea scopului infracţional, începând cu anul 2008 SC HERCULES SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane în baza unor contracte de împrumut care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, respectivele împrumuturi fiind garantate cu bunurile societății. Întrucât respectivele împrumuturi nu au putut fi restituite în termenul stabilit (un termen, de altfel, foarte scurt ), s-a procedat la executarea unor imobile aparținând SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecătorești”, spun anchetatorii.
În paralel cu contractarea unor împrumuturi vădit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat şi la vânzarea directă a unor active. Astfel, au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificări nereale. În acest scop, în perioada 2009-2015 liderul grupului a racolat un alt suspect a cărui activitate infracţională a constat în încheierea unor antecontracte de vânzare-cumpărare sau promisiuni de vânzare-cumpărare fictive prin care au fost scoase din patrimoniul SC HERCULES SA un număr ridicat de imobile de mare valoare.
În cauză se efectuează cercetări şi faţă de funcţionari publici din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).
UPDATE, ora 18.00
Tribunalul Caraș-Severin a admis propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin de arestare preventivă a inculpaţilor Iosif Armaș, Valentin Costea, Monica Angela Mihu (fostă Borza), Victorița Oprea, Gavril Adamescu și Filip Răiescu pe o durată de 30 zile. Soluția de astăzi poate fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.