În anul 2019, reșițeanca Liliana Gherle a început campania „Adoptă un salon”. A reușit să mobilizeze voluntarii prin campanii umanitare și sociale. În numai o săptămână au reușit împreună să transforme secția de Cardiologie de la Staționarul II al Spitalului Județean de Urgență Reșița în una conformă cu nevoile pacienților care ajung să se interneze aici.
Anul trecut s-au renovat integral toate cele 3 etaje cu 124 de încăperi, dar lucrările au fost sistate din cauza revenirii pandemiei. Anul acesta s-au reluat lucrările, rămânând de terminat parterul care înseamnă Radiologie, farmacie, laborator farmaceutic, băi, magazii, vestiare. Ușile de termopan au fost deja montate.
De această dată, strigătul ei de ajutor a fost auzit și de Fundația Filantropică Metropolis București, de Codin Maticiuc, care este titularul acestei fundații, alături de directorii săi. Echipa lui Codin a pus la punct secția de Radiologie, astfel încât să poată fi montat aparatul achiziționat de Spitalul Județean de Urgență Reșița prin Programul Operațional Infrastructură Mare: „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, în valoare de 600.000 de euro, specific bolilor care se tratează numai la Staționarul III, cunoscut drept Spitalul TBC.
„Dacă nu montam aparatul acesta în 14 octombrie, pierdeam aparatul, adică aparatul este venit prin programul COVID plătit de Uniunea Europeană. În momentul în care firma vine să ți-l monteze și nu ai condițiile, plătești 10.000 de euro penalități că nu ți s-a montat aparatul și îl pierzi. Am muncit aici două săptămâni fără să exagerez”, a declarat Lili Gherle.
Cele trei uși aproape duble din plumb din secția de Radiologie sunt foarte bine izolate și conțin peste două tone de plumb, având o valoare de 6.000 de euro. De la chiuvete până la aerul condiționat a fost schimbat totul.
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a sărit și el în ajutorul cetățenilor, fiind cel care a plătit proiectul pentru apă. „Domnul Dunca a înțeles că acest spital are nevoile lui specifice. Intrai pe coridoare și curgea rugina la propriu. Domnul Filipescu (n.r. directorul Aquacaraș) a fost convins de domnul Bunda și toată lumea a aderat la nevoile noastre, nevoile tuturor, că nu sunt doar nevoile mele”, spune Lili.
Bineînțeles că nu au lipsit nici piedicile de care s-a lovit în încercarea de a reface Staționarul. „Cârcotașii sunt cârcotași pentru că nu sunt în stare să își accepte propria neputință. Eu am înțeles asta și nu mai sufăr. Îi las să vorbească, să facă ce vor ei. Trec ca prin gara pustie. Fiecare spune ce vrea. La noi faptele vorbesc, la ei ce? Bârfele, din păcate.”
Mulțumirile au fost pe măsură. Lili Gherle primește foarte multe mesaje pentru munca depusă la Staționarul III, pentru felul în care a sărit în ajutorul oamenilor și pentru mărinimia de care a dat dovadă. „Ce poți să îți dorești mai mult decât să lași o dâră după tine? Primesc mesaje și pe Messenger, și pe telefon care spun: «să vă dea Dumnezeu sănătate dumneavoastră, doctorului Bunda și tuturor celor care au contribuit și au muncit acolo pentru că habar nu aveți că dacă nu ar fi fost condiții, eu aș fi murit.» Exact așa mi-au spus. Nu o doamnă, mai multe doamne.”, a mai declarat reșițeanca.
Staționarul III sau Spitalul TBC, cum este cunoscut, este alcătuit dintr-un parter plus trei nivele. Aici funcționează 3 secții și anume: secția Pneulmoftiziologie cu un număr de 95 de paturi dintre care Compartimentul TBC cu 80 de paturi, Boli Infecțioase cu 40 de paturi, plus 5 pentru HIV/SIDA și Compartimentul de Dermato-Venerologie cu un număr de 20 de paturi.
VEZI VIDEO AICI – https://fb.watch/hylwuwJv76/