VIDEO: Genocid în Semenic. „E o mână criminală!”

Incendiul provocat la finele săptămânii trecute în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului dă în continuare mari bătăi de cap deoarece, pe ici, pe colo reizbucnește și amenință să intre în pădure!

Focul a afectat grav o plantație care se întinde pe 2,7 hectare, undeva între Prislop și Semenic, de unde se poate admira în toată splendoarea lui Lacul Gozna. Faptul că locul e numai bun pentru un selfie pare să fie și cauza producerii incendiului. Și asta pentru că, foarte probabil, cineva care a oprit în zona respectivă a aruncat total iresponsabil o țigară. Și de aici dezastrul.

S-au luptat în toate aceste zile pentru izolarea și stingerea focului personalul silvic de la Ocolul Văliug, pompierii de la ISU „Semenic”, pompierii civili din Văliug și Brebu Nou, polițiști, jandarmi și civili. Intervenția silvicultorilor a fost criticată în seara izbucnirii incendiului de unele asociații sau ONG-uri, motiv pentru care Mihai Bona, șeful Ocolului Silvic Văliug, pe raza căruia se află plantația afectată de flăcări, a ținut să pună lucrurile la punct. Deoarece efortul pădurarilor a fost unul supraomenesc, nu unul inexistent, așa cum s-a lansat în spațiul public. „N-am văzut un salvamontist pe acolo sau un delegat de la Parcuri. Am avut personal care era la anumite aniversări, la nuntă. Patru pădurari și-au lăsat nevestele la masă și au fost prezenți toți în teren. Nu putem fi acuzați că am ținut secret incendiul, am anunțat de îndată pe toată lumea.  Am anunțat inclusiv Regia Națională. Ne-am mobilizat ca la carte. Acest incendiu dacă nu-l supravegheam cum trebuie, acum probabil că vorbeam de ceva gen Herculane. În zonă sunt foarte multe rășinoase uscate”, a explicat Mihai Bona.

Plantația de 2,7 hectare cu puieți de fag, molid și paltin de munte, pe care se muncise timp de trei ani, e compromisă total. Urmează să fie făcută evaluarea pagubelor, dar refacerea zonei, lucrul cel mai important, înseamnă alți câțiva ani de așteptare. Mai mult decât atât, vântul a reaprins ieri dimineață câteva rădăcini și a alertat din nou autoritățile. La fața locului s-a deplasat inclusiv Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. „Imaginea este una dezolantă, în ciuda eforturilor depuse de toţi factorii implicaţi în limitarea incendiului. Din păcate, focul a afectat un număr mare de puieţi de molid, brad, paltin de munte şi fag, aproximativ 12 mii, plantaţii realizate doar în ultimii doi ani, pe o suprafaţă de 2,5 hectare. În acest moment, incendiul este localizat, iar pădurarii de la Ocolul Silvic Văliug, împreună cu pompierii supraveghează în continuare zona, pentru ca focul să nu se extindă”, a comentat dezastrul liderul județului.