VIDEO: Elevii din Domașnea, captivi între bătaie de joc și interese

După ce un sătean din Domașea a mâncat bătaie de la edilul-șef din comună, lumina reflectoarelor s-a îndreptat serios către neregulile ascunse sub preș de autoritățile locale. Petru Lorinț, primarul care a instaurat legea pumnului printre localnicii din Domașnea, calcă în picioare și educația micuților din localitate.

Cercetările făcute de reporterii Express de Banat au scos la iveală modalitățile prin care Petru Lorinț, cel care ar trebui să vegheze la bunăstarea cetățenilor, își face de cap atât pe banii din bugetul local, cât și pe banii veniți din partea UE. Punctul culminant al nesimțului care îl caracterizează pe edilul-șef este modul în care acesta jonglează cu banii investiți în educația micuților din Domașnea.

În condițiile în care în localitate există o școală nou-nouță, dar elevii sunt nevoiți să facă orele în casa personală a unui dascăl, ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește interesele mușamalizate atât de primar, cât și de învățătorul în cauză.

casa profesor domasnea

După ce a cheltuit banul public după bunul său plac și în detrimentul comunității, edilului-șef nu-i pasă nici măcar de cei mici. Așa se explică faptul că școala din Cănicea este finalizată de ceva vreme, dar aceasta nu poate fi dată în folosință din cauza faptului că lucrările nu au fost achitate integral. În consecință, elevii sunt nevoiți să facă orele în locuri neadecvate.

Inspectoratul Școlar pune vina pentru situația din Domașnea pe spatele autorităților locale. „Construcția este finalizată, însă nu este achitată și atunci constructorul nu a permis accesul în clădire. Este o problemă acolo care ține de autoritatea locală, nu este a inspectoratului. Autoritatea locală nu a privit cu cea mai mare seriozitate problema. Nu se pot face improvizații atunci când vine vorba despre educația elevilor!”, a explicat Nicolae Grindeanu, inspector școlar general.

YouTube video

Semne mari de întrebare sunt ridicate și în ceea ce privește relația dintre primar și Cristian Nicoară, profesorul în casa căruia se țin orele, precum și interesele acestora ascunse de a stagna rezolvarea problemei. În încercarea de a lua legătura cu dascălul, reporterii Express de Banat i-au găsit pe elevi la ora de sport pe betoanele din fața casei, iar curtea nu era nici măcar îngrădită. Mai mult decât atât, profesorul Cristian Nicoară a fost de-a dreptul scandalizat de vizită. Nu fac o avere din treaba asta, câștig 400 de lei pe lună, până nu primesc banii la școală, asta este. Nu înțeleg de ce vă mobilizați acum după bătaia cu primarul. Știe toată lumea de situația de aici, și prefectura. și Consiliul Județean, și Inspectoratul Școlar”, a explicat Cristian Nicoară.

Mușamalizările din cuplul primar-profesor fac valuri și în Consiliul Local

Avantajele de care se bucură Cristian Nicoară prin faptul că școala s-a „mutat” la el acasă sunt multe, iar intersele acestuia de a menține cât mai mult situația îndreptată în favoarea sa ridică semne de întrebare și în rândul consilierilor locali.

„El a fost consilier în mandatul anterior şi a fost unul din oamenii de bază ai primarului. Dacă primarul ar fi spus să dea foc la sat şi asta ar fi votat. Nici nu ştiu cât îi plăteşte primăria chirie. Nu am nicio informaţie”, a explicat Tudor Milulescu, unul dintre consilierii locali din Domașnea.

Cine are de câștigat din întreaga situație este foarte clar. La fel de limpede este și faptul că cei mici sunt cei care sunt privați de dreptul de a învăța în condiții normale. Problema a ajuns și la urechile ministrului Educației, Remus Pricopie. Acesta a promis că va analiza situația școlii din Domașnea în urmă cu aproape două luni, cu ocazia vizitei sale la Caransebeș. Deocamdată, niciun rezultat!

Rămâi cu Express de Banat pentru a afla ce interese se ascund în spatele problemei de la Domașnea!

tmc 640