[VIDEO] De la casete și CD-uri, la sute de fani! Mr. X, DJ-ul din Caransebeș care sparge bariere!

Marius Stoiconi este cunoscut în toată zona de vest a țării ca Mr. X. Este atât DJ, cât și MC, fiind vorba despre o pasiune pentru muzică pe care a dezvoltat-o de mic.

„Mereu, tata îmi cumpăra casete și mai târziu CD-uri. Prima dată am fost într-un club la vârsta de 15 ani și încă de atunci mi-am dorit sa fiu eu omul de la pupitru”, spune Marius. La început a fost MC (Master of Ceremony), dar cu timpul, pentru că pe proprietarii de cluburi îi dezavantajează să plătească 2 oameni (și DJ și MC), a învățat să mixeze, ceea ce reprezintă un plus față de colegii din domeniu.

„În primul rând e vorba de experiență. Atunci când ai ani de experiență în spate, poți să evaluezi corect publicul prezent la eveniment și ce preferă. Nu trebuie să oferi muzica ce-ți place ție. S-ar putea ca marea majoritate să nu se simtă bine, iar interesul tău este ca lumea să se distreze. Sunt mulți DJ tineri care au un laptop și o consolă (pe care le folosesc sau nu corect). Nu este însă suficient. Mai este nevoie și de cultură muzicală, ceea ce multora le lipsește. Este foarte important să cunoști cam toate genurile de muzică și cele mai reprezentative piese”, spune Stoiconi, care are toate licențele muzicale pentru difuzarea de muzică de la UPFR (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România) și UCMR (Uniunea Compozitorilor și Muzicienilor din România).

YouTube video

Pasiunea depășește partea financiară, de multe ori. Din păcate în România nu se pune preț foarte mare pe DJ, deoarece sunt numeroși proprietari de cluburi care nu cunosc fenomenul. Pentru ei este suficient dacă se aude muzică în boxe și de cele mai multe ori sunt mulțumiți dacă le cântă 2-3 piese pe care ei le cunosc. Din acest motiv și prin prisma faptului că sunt foarte puțini DJ legali, această industrie este plătită destul de slab, este de părere DJ X.

„Sunt foarte mulți care nu plătesc autorizații, taxe și impozite. Din păcate, nimeni nu îi controlează. Astfel își permit să practice prețuri foarte mici, convenabil și pentru majoritatea proprietarilor de cluburi. În aceste condiții, e foarte greu sa păstrezi un nivel cât de cât decent al prețurilor. Din păcate încă, în acest domeniu, în România, partea financiară este mai importantă decât calitatea”, spune DJ X.

Tânărul a activat pe toată zona de vest, în cluburile și pub-urile importante din Timișoara, Arad, Reșița, Caransebeș, Satu Mare, București etc. DJ X a prezentat numeroase evenimente, printre care și Serbările Cetății din Caransebeș. Partea bună este că, odată cu apariția tehnologiei pe piață, poți să mixezi (adică să legi piesele între ele în funcție de BPM), să folosești diferite efecte, acapella etc.

„În momentul de față dețin o piesă în parteneriat cu un coleg din Timișoara. Aș vrea ca pe viitor să reușesc să studiez teoria muzicii. O să mai urmeze câteva piese și, de ce nu?, poate o școală de DJ unde să pot să împărtășesc din experiența mea și altor tineri pasionați. Este foarte important ca, în momentul în care ești la butoane, să mixezi o piesă corect, să nu surprinzi neplăcut publicul cu o compoziție proprie din cauza neprofesionalismului”, a concluzionat tânărul DJ X, care-și dorește pe viitor să aibă propriul său club.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/