Are doar 21 de ani, dar trăiește muzica la fel ca un artist desăvârșit. Reșițeanul Daniel Crețu a impresionat recent printr-un clip postat pe Facebook. Tânărul a urcat cu pianul la stema din Poiana Golului, unde a interpretat una dintre melodiile sale preferate. Care este povestea reșițeanului îndrăgostit de muzică, natură și fotografie?
A fost pur și simplu o bucurie să îl descopăr pe Daniel Crețu pe Facebook. Printr-un clip de un minut și jumătate ne reamintește că mai există și frumos într-o perioadă atât de urâtă. Mai exact, tânărul și-a luat pianul, profitând de faptul că a putut ajunge cu mașina în Poiana Golului, și s-a filmat interpretând melodia „River Flows in You/Un râu curge prin tine”, „făcând referire la conexiunea omului cu natura”, după cum spune chiar Daniel. Inițiativa este clar una inedită, iar despre talent… nici nu are rost să mai discutăm.
Cine este Daniel Crețu?
Am considerat că povestea lui Daniel merită să fie cunoscută și de cititorii Express de Banat, așa că am discutat cu tânărul reșițean, plecând de la primii pași făcuți în domeniul muzicii. Așa am aflat că Daniel a făcut școala primară la Liceul Teologic Baptist din Reșița, acolo unde a și avut contact cu primele îndrumări specializate. „În școala primară, la Liceul Teologic Baptist unde învățam, o doamnă profesoară foarte dragă de la Liceul de Arte venea și preda pian câteva ore pe săptămână elevilor de la liceul respectiv care doreau sa învețe să cânte la pian.”, ne povestește Daniel. Apoi, în gimnaziu, a continuat să studieze pianul la Liceul de Arte, chiar dacă nu era elev al acelei unități școlare.
Faptul că nu a urmat cursurile Liceului de Arte din Reșița a fost o dezamăgire pentru Daniel, fiind o experiență neplăcută pentru viața sa de elev. S-a pregătit atât de mult pentru proba de pian și pentru cele teoretice, încât nu a mai avut suficient timp pentru a se pregăti așa cum trebuie în vederea obținerii unei note foarte bune la Evaluarea Națională. Deși a luat nota 10 la probele dedicate specializării, la repartizare nu a mai prins loc. „Și acum îmi amintesc cum în fața ușii liceului am început să plâng văzând că aproape toți copii aveau nota 10 la probele muzicale, calificativele nereprezentând corect pregătirea lor muzicală”.
Eșecul nu l-a doborât însă. Daniel Crețu și-a dus pasiunea mai departe, devenind autodidact. A urmărit diverse tutoriale pe YouTube, perfecționându-și talentul nativ. „Tata știe să cânte câte puțin la chitară, pian și muzicuță… Sunt foarte fericit că moștenesc și un talent nativ, și de la tatăl meu, și de la bunicul meu, care cânta la acordeon pe vremea lui, fără vreo pregătire muzicală, doar după simț”.
Muzica nu este singura pasiune a lui Daniel, așa că, după terminarea liceului, s-a orientat spre București, alegând să studieze la Școala de Televiziune „Tudor Vornicu” pentru a-și dezvolta alte hobby-uri: fotografia și videografia. A decis totuși că pianul rămâne pe primul plan, iar de atunci cântă la diverse evenimente din București, câștigându-și astfel existența. Ba mai mult, Daniel are și piese proprii și totodată îi îndrumă și pe alții care vor să deslușească tainele pianului.
Cu pianul deasupra Reșiței
Ideea de a filma o piesă chiar deasupra orașului său natal i-a venit după o scurtă excursie cu prietenii în Poiana Golului. Așa se face că marți și-a luat pianul și, inspirat de natură și de peisaj, a făcut ce știe mai bine. „În urmă cu câteva zile am urcat acolo cu prietenii și, admirând peisajul, am pornit o melodie pe telefon. Văzând cât de frumos se îmbină muzica cu așa un peisaj, mi-am spus că trebuie neapărat să-mi duc pianul acolo.”, mărturisește Daniel.
Nu este însă unica dată când reșițeanul alege să își înfrumusețeze locul natal prin muzică. Într-o altă iarnă, Daniel și-a dus pianul în centrul Reșiței, iar cu o altă ocazie, a cântat o compoziție proprie pe malul lacului Secu.
Și în București, acolo unde s-a stabilit de 3 ani, Daniel cântă în parcuri. Și-a făcut deja și prieteni care vin mereu să îl asculte.
Chiar dacă la evenimente merge să cânte singur la pian, Daniel Crețu colaborează cu Adrian Stănescu (voce). „Colaborăm din perioada verii și avem împreună o chirie în București unde, într-una dintre camere, filmăm și înregistrăm toate coverurile și ideile muzicale”. Cei doi au pregătit și câteva cadouri muzicale pentru Crăciunul care tocmai a trecut:
Pandemia a afectat și activitatea artistică a tânărului reșițean, însă a găsit alternative. „Anul acesta a fost mult mai dificil. Împreună cu Adrian Stănescu am decis ca, odată cu închiderea restaurantelor, să mergem noi la oameni și să le livrăm în felul nostru această artă, cântatul în diferite spații deschise”.
Vine de câteva ori pe an în vizită acasă, la Reșița, iar ceea ce găsește aici îl bucură, chiar dacă nu intenționează să revină definitiv. Vede că orașul său natal se dezvoltă și consideră că a evoluat mult în ultimii ani. În plus, spune Daniel, nu ar refuza organizarea unui eveniment în colaborare cu Primăria Reșița pentru a-i bucura la un alt nivel pe locuitorii de aici. Până atunci, cei care îi apreciază talentul îl pot urmări pe pagina lui de Facebook, dar și pe canalul de YouTube.
Sursă foto: Daniel Crețu