UPDATE/VIDEO. Au riscat să promoveze România prin cel mai profesionist film făcut vreodată. Gratis!

Miliardele de euro care s-au scurs de la bugetul de stat pentru promovarea țării pălesc în fața unui film de promovare făcut voluntar, de o asociație non profit, Transylvania Dragon. Inițiatorii proiectului sunt doi reșițeni: Sabin Dorohoi și Flaviu Cernescu.  

Luni în șir, pe bani puțini, primiți de la diverse ONG-uri private drept donație, cei doi au bătut țara în lung și în lat să promoveze turistic România, dar și dintr-un alt punct de vedere: al sporturilor extreme. Bineînțeles, un loc central în viitorul film îl are județul Caraș-Severin, cu linia de cale ferată Oravița-Anina, dar și cu cea mai frumoasă cascadă din țară, cea de la Bigăr.

flaviu cernescu sabin dorohoi

Premiera națională a documentarului are loc vineri, 12 iunie, de la ora 19:00, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni. Băieții explică pe pagina lor oficială de Facebook cum poți intra în posesia unei invitații gratuite la marele eveniment.

Talentul lui Dorohoi și nebunia lui Cernescu, vedetă deja pentru acrobațiile extreme pe care le face în cele mai ciudate locuri, promit un documentar de succes, care ar putea fi preluat fără griji pentru o promovare oficială a țării. Prea puțini sunt însă interesați de acest aspect. La final de proiect, cei doi se declară mulțumiți că au avut ocazia să lucreze împreună.

Reșița, în centrul poveștii

“Filmul este legat emoțional de Reșița, deși povestea se petrece în toată țara. Cârligul emoțional este centrat pe municipiu. A fost o provocare pentru mine să lucrez cu oameni a căror profesie nu este cea din lumea filmului. În măsura în care Flaviu a înțeles lucrurile pe care noi am vrut să le transmitem, filmările au mers bine și foarte bine. Au fost multe schimbări față de ceea ce ne așteptam inițial. Am cerut multe păreri ale oamenilor din industrie să știm la ce să ne așteptăm. Tot proiectul a durat exact un an, de la nimic și până la momentul lansării. Ca lungime, are 40 de minute și este un documentar clasic de televiziune!”, a declarat regizorul Sabin Dorohoi pentru www.expressdebanat.ro. În urma lansării oficiale, reșițeanul va fi invitat într-o emisiune pe TVR 1, unde filmul va fi difuzat integral și îl vor putea urmări toți cei care nu au avut ocazia să meargă la lansare. De asemenea, Dorohoi ia în calcul chiar o proiecție de gală la Cinematograful Dacia din Reșița, însă discuții oficiale nu au fost demrate încă la acest nivel. Momentan, întreaga energie se canalizează spre capitală.

“Am fost puțini pentru ceea ce am vrut să facem!”

„A fost fain, am trecut prin multe dificultăți împreună, constrângeri de timp, de resurse. N-am avut bani, am avut probleme și cu echipamentele de filmare, nu am primit aprobări de peste tot. Proiectul a fost foarte ambițios, dar am atins mai multe obiective decât mă așteptam. Sabin a fost mai optimist decât mine și a depus un mare efort în relația cu autoritățile și cu obținerea de aprobări, dar într-un final totul s-a terminat cu bine. A durat luni bune. Doar cu Sabin am fost plecați în septembrie timp de o săptămână într-o perioadă de prospecție. Luptam și cu obținerea de fonduri și prin octombrie am plecat în tura principală cu încă 2 prieteni, dar efectivele au fost restrânse la maximum din cauza costurilor. Am fost puțini pentru ceea ce am vrut să facem, uneori chiar depășiți de situație, dar în cele din urmă am salvat situația. De exemplu, la Reșița, a fost o experiență foarte dificilă pe care am filmat-o în doar 2 zile, dar a fost minunat! În concluzie, este bine, suntem bucuroși, a fost experiență unică pentru noi și sper să mai facem astfel de proiecte pentru că Sabin este un om extrem de ambițios și reușește din puțin să facă foarte mult”, a spus Flaviu Cernescu pentru Express de Banat.

Flaviu cernescu

Sponsorii oficiali ai proiectului sunt: AQUA Carpatica, Tomi, Rotary Club Reșița, West Buy Official, SIERRA MODELLSPORT, slackPro! lineGrip, Magazinul Scarpa, Silva GMBH și www.municycle.com. Printre numeroșii parteneri media ai celor doi se regăsește și cotidianul online Express de Banat, dar și PRESSALERT, Banat Media, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Revista AVANTAJE, Kooperativa 2.0, Prin Transilvania, Comanescu.ro, groparu.ro, Gabriel Ursan, petredalea.ro, PiperiuArte , Banatul Montan – Ghidul tau turistic și thingsworthmentioning.ro.